Vágólapra másolva!
Oroszországban májusban 58 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel korában, a gazdasági válság egyik jeleként. Az Oroszországban működő nagy külföldi cégek szövetsége, az Associaton of European Businesses (AEB) adatai szerint a járműértékesítés 47 százalékkal csökkent éves szinten az idei első öt hónapban.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A szakértők korábban azzal számoltak, hogy az Oroszország válik idén a legnagyobb európai autópiaccá. A helyzet azonban rosszból még rosszabbra fordult, mert egyre kevesebben vásárolnak új kocsit pénzügyi kilátásaik bizonytalansága miatt. Az orosz kormány szerint idén 6-8 százalékkal csökken az oroszországi hazai össztermék (GDP) tavalyhoz viszonyítva.

A Troika Dialog befektetési cég egyik autópiaci elemzője szerint az emberek félnek új autót venni, mert tartanak attól, hogy munkanélkülivé válhatnak. Oroszországban tavaly augusztus óta 3,2 millió embernek szűnt meg az állása, és még ennél is többen alacsonyabb bérért és rövidített munkaidőben dolgoznak. Gennagyij Szuhanov csalódást keltőnek nevezte, hogy a májusi eladások 12 százalékkal csökkentek áprilishoz képest. Ez lehűtötte azokat a reményeket, hogy az autóértékesítés már elérte a mélypontját.

Martin Jahn, az AEB autógyártó bizottságának az alelnöke szerint az ágazatot támogató eddigi kormányzati intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy megállítsák az eladási visszaesést és megváltoztassák a jelenlegi trendet.