Jön a válság neheze, Simor hazahozza a vagyonát - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Most jöhet a válság neheze, Soros György mérsékelten optimista, a vártnál kisebb többlettel zárt a központi kormányzat, tízezrek lakását drágíthatja az áfatörvény-módosítás, estek a tőzsdék kedden. Simor András hazahozza a vagyonát, ismét kitolódott a Chrysler és a Fiat megegyezése - válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden hozza nyilvánosságra a KSH az első negyedéves GDP-adatokat, valamint külkereskedelmi termékforgalom előzetes adatait. Az MGYOSZ-ban a válságkezelésről tart előadást Bajnai Gordon.

Jöhet a válság neheze

Az idei második-harmadik negyedévben várható a recesszió mélypontja, az innen való elmozdulás, a GKI legújabb prognózisa szerint, nem lesz olyan látványos, mint a visszaesés volt. Miközben a magyar gazdaság teljesítménye idén 5,5 százalék körüli mértékben esik, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek.

A vártnál némileg kisebb többlettel zárt a központi kormányzat májusban - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). 568 milliárdos lyuk a költségvetésben.

A júliusban hatályba lépő áfatörvény-módosítás - amely a forgalmi adó kulcsát 25 százalékra emeli - tízezer leszerződött lakásvásárlót érint hátrányosan azzal, hogy megdrágul az otthonuk - mondta Földi Tibor a Cordia Zrt. vezérigazgatója hétfőn, hozzátéve azt, hogy egy pénzügyminisztériumi értelmezéssel mérsékelni lehetne a veszteséget.

Rosszul becsüli meg a lakásárakat a vagyonadó-tervezet. A budapesti kerületek többségében a tranzakciós átlagárak alatta maradnak annak, ami a vagyonadó tervezetében szereplő módszerrel kiszámítható, vagyis sok ingatlan alaptalanul kerülhet be az adóköteles ingatlanok körébe. Az egyes kerületek, megyék egységes kezelése fokozza az igazságtalanságot.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 46,41 pontos, 0,30 százalékos csökkenéssel, 15 589,58 ponton zárt hétfőn. A nap végén 400 pontot ugrott az index, a piac a korrekciót várja, de az még nem érkezett meg.

Simor hazahozza a vagyonát

Simor András jegybankelnök eladja külföldi cégét, és hazahozza külföldön befektetett pénzét. Simor azt mondta a parlamentben, a személyét ért támadások miatt döntött így. Vagyonnyilatkozatából tavaly óta eltűnt 800 millió forint, amit Ciprusra utalt át. Simor szerint Ciprus nem adóparadicsom, emiatt méltatlan támadások érik.

Az elmúlt hetek fő nyertes részvényei hétfőn a nap fő vesztesei voltak - írják a nyugat-európai tőzsdei összefoglalókban, megemlítve, hogy a fordulat elsősorban a bányaipari, illetve a banki részvényeket érintette. A profitkivét eredménye az lett, hogy a legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe zárásra 0,8 százalékot esett 865,63 ponton fejezve be a napot.

A hétvégén Soros György Sanghaiban tartott előadást, ahol Kínának a világgazdaságban egyre jobban növekvő szerepéről beszélt. Kína mellett természetesen szóba kerültek a részvénypiacok is. Itt Soros mérsékelten optimista, még nem kockáztatná minden pénzét a tőzsdén.

Újabb bírósági ügy hátráltatja a Chrysler és a Fiat közti megegyezést. A legfelsőbb bíróság úgy döntött, blokkolja az ügyletet, miután két különböző hitelezői csoport után most három indianai nyugdíjalap gördített akadályt az üzlet elé. Ők is hiteleztek a csődbe jutott autógyártónak és most azt sérelmezik, hogy a biztosított hitelekkel nem rendelkező szakszervezetek jobban járnának, mint ők.

Sok a kockázat Strauss-Kahn szerint

A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő Írország hosszú lejáratú szuverén adósságának besorolását az "AA+" szintről az "AA" szintre minősítette le. A kilátás negatív.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fenntartja azt az előrejelzését, hogy a jövő év elején magához térhet a globális gazdaság, de a szervezet vezérigazgatója szerint még igen sok a kockázat. Dominique Strauss-Kahn úgy látja, sokat kell még tenni elsősorban a bankok megtisztításáért.

Jelentős, 5 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak májusban a McDonald's éttermeiben. A kereslet első sorban Európában és Ázsiában bővült, de a dollár ingadozása miatt a nyereség egy részét az árfolyam-ingadozás vitte el.

Segítségre szorul a világ legnagyobb repülőgép-gyártó vállalata, az Airbus, mivel a pénzintézetek nem tudják kielégíteni a cég hiteligényeit. A cég 3,6 milliárd eurót (5 milliárd dollárt) vár az európai kormányoktól.

A jövő évi cseh költségvetés tervezetében az államháztartás hiánya a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékának fog megfelelni - jelentette be hétfőn Jan Fischer, cseh kormányfő a kabinet ülése utáni sajtóértekezleten Prágában.