Vágólapra másolva!
Segítségre szorul a világ legnagyobb repülőgép-gyártó vállalata, az Airbus, mivel a pénzintézetek nem tudják kielégíteni a cég hiteligényeit. A cég 3,6 milliárd eurót (5 milliárd dollárt) vár az európai kormányoktól.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

"Új forrásokat fogunk bevonni" - mondta John Leahy, az Airbus ügyvezető igazgatója, egy kuala lumpuri légiközlekedési konferencián. A hitelintézetek idén 50 százalékban finanszírozzák az Airbus tevékenységét a tavalyi 40 százalékhoz képest - tette hozzá.

A pénzintézetek azonban csak kevesebb mint 10 milliárd dollárral tudnak hozzájárulni a nagy légiipari cégek működéséhez, ami arra ösztönzi az Airbust és riválisát, a Boeinget, hogy nagyobb részben találják meg a saját forrásaikat - mondta egy szakértő. Az előbbi esetében ez azt jelenti, hogy a repülők eladásából 1 milliárd eurót (1,4 milliárd dollárt) fog termelni idén a cég, a tavalyi 327 millió közel háromszorosát - jósolta az Airbus.

A Bloomberg szerint az államok segítsége az új, A350-es hosszú röptávú modell fejlesztésének finanszírozásához szükséges. A WTO-val mind az Airbust támogató Európai Uniós, mind a Boeing mögött álló amerikai kormánnyal meggyűlt a baja, mivel a világkereskedelmi szervezet az állami támogatások ellen érvelt. A következő WTO szabályozás jövőre várható.

A Boeing elnöke reményét fejezte ki, hogy az Unió tagállamai nem finanszírozzák eurómilliárdokkal az Airbust a WTO-döntés ellenében. Szerinte az európai gyártónak "saját forrásokból és piaci hitelekből kell fizetnie a fejlesztéseit."