Soros bízik Kínában, de a részvényekben még nem

Vágólapra másolva!
A hétvégén Soros György Sanghaiban tartott előadást, ahol Kínának a világgazdaságban egyre jobban növekvő szerepéről beszélt. Kína mellett természetesen szóba kerültek a részvénypiacok is. Itt Soros mérsékelten optimista, még nem kockáztatná minden pénzét a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Nagy segítséget jelent Soros György szerint a kínai állam számára az eddig kárhoztatott bezártság. A védett környezet megóvta a hazai bankrendszert a világgazdaság viharaitól és az erős kormányzati jelenlét pedig felgyorsíthatja a gazdaság talpra állását.

"A kínai bankrendszer jobb formában van, mint a nemzetközi" - mondta Soros. "Az állam befolyása is nagyobb. Tehát amikor a kormány azt mondja ,,hitelezzetek", akkor a bankok hiteleznek. Ez jobb helyzetbe hozza Kínát, hogy kilábaljon a recesszióból, és a valóságban ez meg is történt." A második negyedévben ugyanis jelentősen megugrott az új banki hitelek száma.

"Kína pozitív erőként fog hatni a világban és a piacokon is és ennek hatására nőni fog befolyása. Személy szerint úgy gondolom, hogy még gyorsabban is, mint ahogy azt az emberek várják." Ennek ellenére kiemelte, hogy Kína gazdasága, mivel csak negyed akkora, mint az Egyesült Államoké, még nem fogja tudni pótolni az amerikai fogyasztókat.

A részvénypiacok kapcsán Soros kételyeinek adott hangot. "Elég óvatos vagyok. Bár azt mondtam, hogy alacsonyak az árak, annyira nem vagyok optimista, hogy mindenemet a részvénypiacba fektessem. A jövő még mindig elég bizonytalan" - írta meg a Reuters.

A mostani piaci áremelkedések szerinte még folytatódhatnak, mivel sok befektető eddig kivárt, de a jelenlegi emelkedés hatására végre ők is beszállhatnak. "Soha nem tudhatod meddig tart az emelkedés. De szerintem egy globális feltámadás a részvénypiacokon még messze van."