Vágólapra másolva!
A vagyona alapján legnagyobb lengyel bank, a PKO 650 millió új részvény kibocsátását tervezi. Pénteki árfolyamon számolva a kibocsátás értéke 17,4 milliárd zloty (5,3 milliárd dollár) lesz. A bank, közlése szerint, mintegy kétharmadával növeli részvényeinek a számát.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A PKO mérlegfőösszege viszonylag stabilnak mondható, azonban a lengyel pénzügyminisztérium azt közölte, szeretné, ha a bank tőkeemelést hajtana végre, hogy komoly szerepet kaphasson a gazdasági válság következményeinek a mérséklésében.

Az 52 százalékban állami tulajdonú PKO azt tervezi, hogy a forgalomban lévő részvényeinek a számát 1,65 milliárdra növeli a jelenlegi 1 milliárdról. A befektetők szeptemberben jegyezhetik le az új részvényeket.

Amennyiben sikeresen zárul a tranzakció, ez lesz a legnagyobb vállalati részvénykibocsátás azóta, hogy a PKO 2004-ben megjelent az értéktőzsdén. A bank részvényesei június 30-án döntenek a tervről. Érdekesség, hogy Közép- és Kelet-Európában, a nagy bankok közöl, csak a PKO-nak és a magyar OTP-nek nincs többségi külföldi tulajdonosa.