Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) változatlanul azon az állásponton van, hogy Lettországnak továbbra is az euróhoz kell kötnie nemzeti valutája, a lat árfolyamát a pénzügyi stabilitás biztosítása végett - jelentette ki csütörtökön Washingtonban az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója.
Vágólapra másolva!

Szerdán jelentősen gyengültek a kelet-európai devizák azokra a találgatásokra, hogy Lettország a jövőben nem fogja az euróhoz kötni a lat árfolyamát, és leértékelést hajt végre.

Ezt csütörtökön is határozottan cáfolta a lett nemzeti bank, amely közleményben tudatta, mindaddig fenntartja a lat stabilitását, amíg be nem vezetik az eurót Lettországban. Ehhez a folyamatban lévő gazdasági stabilizációs program teremti meg a lehetőséget a bank szerint.

Az IMF-igazgató is úgy látja, hogy a lett kormánynak sikerült haladást elérnie a tetemes államháztartási hiány kezelésében, de még további lépésekre van szükség. A pótköltségvetés - amelyet csütörtökön első olvasatban elfogadott a lett parlament - a kezdeti lépés a helyes irányba - mondta.

Az IMF és az Európai Unió illetékesei jelenleg Rigában tárgyalnak a tavaly decemberben kötött IMF-megállapodás felülvizsgálatáról. Az IMF 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet hagyott jóvá az ország számára, de az IMF egyelőre nem utalja a hitel következő részletét, a pótköltségvetés részleteire várva.