Vágólapra másolva!
Tavaly stagnáltak az Európába történő befektetések. A globális recesszió a régióba irányuló befektetési projektek esetében is érezteti hatását - derül ki az Ernst & Young versenyképességi felméréséből, amely szerint befektetési szempontból Magyarország a 12. legvonzóbb terület.
Vágólapra másolva!

Európában 2008-ban 3718 közvetlen külföldi tőkebefektetési projekt történt. Ez hattal több, mint 2007-ben, gyakorlatilag stagnálást jelent. A recessziós környezet súlyos hatást gyakorolt a foglalkoztatás bővülésére, a létrehozott új munkahelyek száma 16 százalékkal 148 333-ra esett vissza. Ezzel az eredménnyel öt éves befektetési növekedés ért véget Európában.

A bevételek csökkenése és a működési költségek növekedése miatt a folyamatban lévő projekteket csökkentették és néhány beruházás le is állt, ráadásul sok vállalat felfüggesztette földrajzi és piaci terjeszkedését és felvásárlásait - áll Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég sorozatban hetedik versenyképességi jelentésében, amely 2009 februárjában készült, 809 globális befektető megkeresésével vizsgálta az Európába irányuló nemzetközi befektetéseket.

"A valós kép a globális recesszió európai befektetési kedvre gyakorolt hatásairól azonban még várat magára. Ugyanis a 2008-ra vonatkozó befektetési döntéseket már jó pár hónappal a gazdasági visszaesés bekövetkezése előtt meghozták. Ez magyarázza, hogyan jegyezhetett Európa 2008-ban közel ugyanannyi közvetlen külföldi tőkebefektetési projektet, mint az azt megelőző évben. Várakozásaink szerint a 2009-es adatok sokkal kedvezőtlenebb képet fognak mutatni" - mondja Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója.

Kelet-Közép-Európa az egyik legbiztonságosabb terep

Az eredmények szerint a beruházók nyilvánvalóan nagyobb bizalmat fektetnek a nemzetközi jelentőséggel bíró világvárosok válságból való felépülésébe, mint a második vonalhoz tartozó riválisaik megújulásába. A bizonytalan helyzet átmenetileg felértékelte a befektetők szemében az általuk jobban ismert országokat. A közvetlen jövőt tekintve a vállalkozások Európát biztonságosabb, így kedveltebb befektetési célpontnak tekintik, mint az ázsiai vagy dél-amerikai feltörekvő piacokat.

Jelenleg Nyugat-Európa és Kelet-és Közép-Európa fej-fej mellett vezetik a "legbiztonságosabb" területek listáját, ezek az területek számítanak a legvonzóbb üzletalapítási és terjeszkedési célpontoknak, csökkent azonban a feltörekvő piacok országaiba irányuló befektetési kedv (Brazília, Oroszország, India és Kína). Miután Kína tavaly a legkedveltebb befektetési célpont volt, 2009-re elvesztette vezető pozícióját és a harmadik helyre esett vissza. A tavaly még negyedik India is visszacsúszott Észak-Amerika mögé az ötödik helyre, míg Oroszország vonzereje is csökkent.

Egyesült Királyság az élen, Magyarország a 12.

Az európai célpontok népszerűségi listájának élén a helyzet változatlan. A legvonzóbb Egyesült Királyság 686 befektetési projekttel őrzi a pozícióját 2008-ban is, habár ez a szám 4 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Franciaország, Németország és Spanyolország, mint 1997 óta a legnagyobb külföldi befektetéseket vonzó területek, továbbra is tartják 2., 3. és 4. helyüket.

Magyarország az európai mezőny 12. legvonzóbb országa 100 regisztrált projekttel, ami a bejelentett befektetések 26 százalékos visszaesését mutatja, ezzel hazánk három helyet csúszott vissza a tavalyi 9. helyhez képest. A kép összességében mégsem kedvezőtlen, mert a teremtett munkahelyek számát tekintve az európai csökkenő tendencia mellett Magyarország, a régióan szinte egyedül, az előző évhez képest növekedést tudott felmutatatni. Hazánk ezzel - a 2007. évi 11 104 számot meghaladó 11 659 új állással - munkahelyteremtésben az európai 7. helyről az 5. helyre lépett, maga mögé utasítva a régióban Romániát, Csehországot és Szlovákiát is.