Vágólapra másolva!
Rosszabbul értékelték az európai vállalatok a belföldi és külföldi üzleti partnereik fizetési szokásait 2009 első felében, mint 2008 nyarán, és maguk is negatív értékelést kaptak a nemzetközi üzletfeleiktől -derül ki az Atradius legújabb, fizetési morált vizsgáló felméréséből. Az európai célpiacok fizetési környezete nagymértékben befolyásolja a magyar export lehetőségeit is.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A tanulmány jelentős különbségeket térképezett fel az országok fizetési feltételeiben. A német vállalatok állapítják meg a legrövidebb fizetési határidőt, átlagosan 24 napot, őket követik a svéd cégek 30 nappal. A leghosszabb fizetési határidőt, 75 napot a vizsgált országok közül a spanyol vállalatok állapítanak meg, Olaszországban ez a szám 67 nap.

A felmérés szerint a dél-európai országok rendelkeznek a legrosszabb fizetési szokásokkal. Olaszországban a megkérdezettek 76 százaléka, Franciaország 74 és Spanyolország 64 százaléka találta a belföldi fizetési morált "gyengének" vagy "közepesnek". Ezzel szemben Svédország és Dánia vállalatainak 62 százaléka szerint "jók", "nagyon jók" vagy "kiválóak" a belföldi fizetési feltételek.

A belföldi fizetési időtartam emelkedett a vizsgált országok felében 2008 nyarához képest, de - Belgium kivételével - nem haladja meg a 2007/2008 telén mért átlagot. A 2008 nyarán mért adatokhoz viszonyítva a belföldi fizetési időtartam Spanyolországban 14 nappal nőtt (átlagosan 80 nap a 2008 nyarán mért 66 naphoz képest), míg Olaszországban 6 nappal rövidebb lett (átlagosan 78 nap a 2008 nyarán mért 84 naphoz képest). 2008-hoz viszonyítva a belföldi fizetési késedelmek viszont csökkentek. A brit, a spanyol és a svéd cégek például "nagyon ritkán" vagy "inkább ritkán" tapasztaltak belföldi fizetési késedelmet, és "nagyon ritkán" belföldi nem-fizetést 2008 nyarához képest.

A felmérés szerint a vizsgált országok vállalatai általában jobbra értékelték a külföldi fizetési szokásokat, mint a belföldieket.

Növekvő fizetésképtelenség

Mind a belföldi, mind a külföldi fizetésképtelenség növekedett 2008/2009 telén az előző év hasonló időszakához képest a vizsgált piacokon. Ez ellentétben áll a külföldi nemfizetésben tapasztalható csökkenéssel és az emelkedő-csökkenő belföldi fizetésképtelenséggel 2008 nyarához viszonyítva.

Az "Atradius Fizetési Szokások Barométer" felmérés során 1800 vállalatot kérdeztek meg 2009 első két hónapjában kilenc európai országban (Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Svédország). Ezekbe az országokba irányul a magyar export nagy része. "A hazai vállalatok számára kulcsfontosságú lehet, hogy milyen változások tapasztalhatók ezeken a piacokon a fizetési szokások területén, hiszen az exporttevékenység kitörési lehetőséget jelenthet a recesszióból" - mondta Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője.