Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Amennyiben megmarad a tulajdonló család fő részvényesnek, a Peugeot-Citroen, azaz a francia PSA járműipari konszern egyáltalán nem ellenzi a házasságot vagy más partneri kapcsolatot más járműipari céggel - jelentette ki a cég igazgató tanácsának feje, Thierry Peugeot. A 21 százalékot kezében tartó család tagja a Les Échos című francia lapnak nyilatkozott, de a Peugeot Citroen részéről senki nem kívánta kommentálni azt a felvetést, hogy a PSA esetleges partnere az olasz FIAT lenne.

A FIAT neve azért kerül előtérbe, mert az olasz konszern európai bevásárlási terve, azaz az Opel megszerzése kútba esett. Ugyanakkor elemzői vélemény szerint mások is szóba jöhetnek a francia gyártónak partnerként, így a japán Mitsubishi, amelyikkel a PSA-nak több modellre van műszaki együttműködése, valamint a német BMW is.

A Wall Street Journal Europe üzleti lap is arról ír kedden, hogy egymásra találhat a PSA és a FIAT. A lap szerint ugyan a FIAT részvényese lett a csődből mentett amerikai Chryslernek, de az olasznak Európában lenne ideális egy partner és várhatóan keresni is fog egyet. A lap szerint ilyen partner lehet a Peugeot vagy a BMW, hiszen ezekkel már kialakult a múltban gyártói kapcsolata, és újra felvehetnék a tárgyalások fonalát. A lap szerint a felesleges kapacitások is a cégházasságok, a termelés racionalizálásának irányába lökik majd a gyártókat. A kormányok csak egyelőre mentik meg az autógyárakat a munkahelyek kényszerű felszámolásától.