Vágólapra másolva!
Japánban a munkanélküliségi ráta négy éves magassági csúcsra jutott: friss adat szerint márciusban elérte a 4,8 százalékot, a szezonális hatások figyelembevételével is februárhoz képest 0,4 százalékponttal nőtt. A szigetországban emellett defláció alakult ki, azaz az árak csökkenni kezdtek, ami katasztrofális hatásokkal fenyeget.
Vágólapra másolva!

Öt hónapja folyamatosan nő a munkanélküliség Japánban, március végén 3,35 millió aktív korú japán volt munka nélkül, munkája pedig 62,45 milliónak volt, az egy évvel korábbihoz képest 910 ezerrel csökkent a számuk.

A japán gazdaság kilátásai szempontjából ennél is kedvezőtlenebb adat, hogy a fogyasztói árszint csökkent márciusban, azaz 2007. szeptembere óta első ízben Japán deflációs állapot küszöbére érkezett el, és egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy mint évekkel ezelőtt, hosszú időszakon át ebben a szakaszban is marad, ami elsősorban a vállalati eredményekre lehet majd katasztrofális hatással.

Az árcsökkenés a friss élelmiszerféleségek árváltozása nélkül számolva 0,1 százalékos volt. A maginflációs index 100,7 pontra jutott a 2005-ös CPI-t 100-nak számítva - közölte a japán kormányzat.