Vágólapra másolva!
Észtország több mint félmilliárd eurós kölcsönt szeretne kérni az Európai Beruházási Banktól (EIB) és egy svéd banktól, részben költségvetési egyenlegének javítására, részben strukturális beruházásokhoz. A kölcsönöket a svéd banknak legkevesebb két év alatt, az EIB-nek csak 15 év alatt fizetné vissza.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az ország gazdaságának visszaesése folytatódik: friss adat szerint márciusban is - közel egy éve már minden hónapban - esett az ipar kibocsátása és a kiskereskedelmi forgalom is. Az ipar az egy évvel korábbi kibocsátásától a téli utolsó hónapokban mintegy 30 százalékkal maradt el, a kiskereskedelmi forgalom a februári 18 százalék után márciusban 14 százalékos visszaesést jelzett. Az észt ipar teljesítménye uniós szinten a legrosszabb, elsősorban az exportrendelések visszaesése miatt.

Lettországban a kiadások csökkentése - ami a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárása hitelének fejében - még mélyítheti a recessziót. Erről a balti ország miniszterelnöke beszélt Angela Merkel kancellárral folytatott tanácskozása után, megjegyezve, hogy a kiadáscsökkentési igény alapján a már 15 százalékkal mérsékelt béreket a közszférában még további 20 százalékkal kellene csökkenteni. A GDP-arányos államháztartási deficit mindenképp 7 százalék körül lesz, most az IMF beleegyezését várják ehhez a makroadathoz. A nemzetközi pénzügyi szervezet igenje nélkül kétséges, hogy Lettország megkapja az IMF-től a visszatartott 200 millió eurós hitelrészt.

Az ország összesen 7,5 milliárd eurónyi pénzügyi segítségben részesülne a tavaly decemberben létrejött megállapodás szerint. Gazdasága az idén az IMF szerint 12 százalékkal zsugorodik, és jövőre is alig, ha egyáltalán, várható majd növekedés.