Stressztesztről szóló hír húzta le New Yorkot

Vágólapra másolva!
Mérsékelt veszteséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók kedden, elsősorban a banki részvények gyengülésére. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,3 százalék (5,60 pont) csökkenéssel 1673,81 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8016,95 ponton zárt 0,1 százalék (8,05 pont) hanyatlással.
Vágólapra másolva!

Napközben nőttek a tőzsdemutatók részben annak a hatására, hogy az IBM 10 százalékkal növelte az osztalékot, és részvény-visszavásárlási programot jelentett be.

Ezen kívül kedvező amerikai makrogazdasági adatok jelentek meg, ami alapján sokan úgy vélték, hogy az amerikai gazdaság megközelítette a lejtő alját. A kereskedés utolsó harmadában csökkent a nyereség, az utolsó egy órában a hétfői záró érték közelében mozogtak az indexek, amelyek végül szerény veszteséggel fejezték be a napot.

Aggodalom a stresszteszt miatt

Ennek oka az a felerősödött aggodalom volt, hogy néhány nagy banknak esetleg plusz tőkére lesz szüksége. A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy az Egyesült Államok vezető bankjai közé tartozó Bank of America és Citigroup pótlólagos tőkésítésre kényszerülhet a pénzintézeteken végzett stressz tesztek nyomán. A rangos New York-i üzleti lap értesülése szerint a két bankot - eddig mindkettő 45 milliárd dollárt kapott a szövetségi bankmentő csomagból - értesítették a kormányzati ellenőrök, és közölték velük, hogy a tesztek alapján tőkepótlásra lehet szükségük.

Ha a hír igaznak bizonyul, ezt azt jelenti, hogy a két pénzintézet helyzetét a szövetségi ellenőrök nem találták elég erősnek ahhoz, hogy tőkésítés nélkül kibírjanak egy, a jelenleginél esetleg súlyosabb pénzügyi válságot. A kormány a tervek szerint május 4-én hozza nyilvánosságra a 19 vezető amerikai bank állapotáról végzett úgynevezett stressztesztek eredményét.

A tőzsdemutatók napközbeni erősödéséhez járult hozzá, hogy az Egyesült Államokban a lakóházárak csökkenése lelassult februárban - kedden közölt adat szerint, miközben az áprilisi amerikai fogyasztói bizalomindex idei csúcsra került.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 22 centtel 49,92 dollárra süllyedt. Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3137 dollárra erősödött a hétfő késő esti 1,3035 dollárról (+0,78 százalék). A dollár 96,49 jenre csökkent az előző napi 96,75 jenről (-0,27 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, áprilisi határidőre 14,60 dollárral 892,80 dollárra csökkent.