Fellépés az étkezési jegyek adóztatása ellen

Vágólapra másolva!
Nem jött el a Pénzügyminisztérium (PM) képviselője arra a keddi kerekasztalbeszélgetésre, amelyen az étkezési jegyek megadóztatásáról vitatkoztak az érdekeltek. Pontosabban vita nem is volt a kerekasztalnál, hiszen a PM által korábban felvetett adóztatással senki sem értett egyet azok közül, akik részt vettek a Roosevelt téri irodaház menzáján rendezett beszélgetésen. 
Vágólapra másolva!

A jelenlévők szerint ugyanis ez a béren kívüli juttatás a gazdaság kifehérítéséhez, a vendéglátóipar munkahelyeinek megtartásához és az áfa révén az állami adóbevételekhez is hozzájárul. Ha viszont közteherrel sújtanák az utalványokat, akkor a Kopint-Tárki tanulmánya szerint mindössze 7,2 milliárdos tiszta bevétele származna a költségvetésnek, nem pedig a korábbi kormányzati tervek szerinti 215 milliárd forint folyna be.

A jegyek megadóztatása ugyanis hatalmas forgalomkiesést, a természetbeni juttatások megszüntetését és munkahelyek megszűnélsét eredményezné.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) mérte fel azt a hatást, amit a jegyek körülbelül 50 százalékos megadóztatása és mintegy 25 százalékos áfa bevezetése okozna.

A felmérés szerint mindeközben az étkezési utalványok forgalma a korábbinak kevesebb, mint egyharmadára csökkenne. A teljes elfogadóhelyi forgalom 142 milliárd forinttal esne vissza a vendéglátóiparban, ami a országosan 18 900 állás megszűnését jelentené. Jelenleg a munkavállalók mintegy 80 százaléka kap hideg vagy melegétel utalványt.

Sok helyen megszűnnének a jegyek

Az étkezési jegyek megadóztatásával a munkáltatók 37,4 százaléka megszüntetné az utalványokat és egyúttal a munkavállalók bérét sem emelné. Így a munkavállalók a korábbi mennyiség 69,4 százalékának megfelelő étkezési utalványt veszíthetnek el.

"Egyesülésünk hangsúlyozni kívánja, hogy étkezési utalványoknak piacélénkítő és gazdaságfehérítő szerepe is jelentős. A melegétel utalványok után mindig kifizetik az áfát, a foglalkoztatottak után pedig a közterheket. Az utalványok jelenleg csak meghatározott körben - éttermekben vagy ételszállító cégeknél - használhatók fel, tehát a rendszer jól átlátható és kontrollálható, így elősegítik a gazdaság fehérítését" - nyilatkozta Bessenyey Bálint, az EUFE igazgatója, majd hozzáfűzte: "az EUFE bizakodva figyeli a törvényjavaslattal kapcsolatos lépéseket, és nyitott az étkezési jegyekkel kapcsolatos tárgyalásokra".

MSZOSZ: Vonják vissza!

Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke a tanácskozáson kifejtette, hogy a kormánynak vissza kellene vonni a jegyek megadóztatásának tervét. Egyetértett ezzel Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke is.

Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers tanácsadócég cégtársa szerint a gazdaság kifehérítésére kéne törekednie a kormányak.

Potykiewicz Tamás, a Magyar Posta Zrt. HR-igazgatója elmondta, hogy csak a Postán 33 ezer embert érintene az utalványok megadóztatása.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet igazgatója szerint át kell gondolni a kormányzati intézkedéseket, és a kormánynak előzetes tanulmányok alapján kellene döntenie ilyen kérdésekben.