Hajnali válsághíradó: a sertésinfluenza a gazdaságot is fenyegeti, a tőzsdék már megérezték

Vágólapra másolva!
A sertésinfluenza világméretű járvánnyá fajulhat az ENSZ szerint és a újabb csapást mérhet a válsággal küzdő világgazdaságnak, a tőzsdei kereskedésekre is hatással van és továbbra is lehet.  Az ukrán gázrendszer-irányító 30 százalékra csökkentette a Magyarországra adott gáz mennyiségét. Nagyobb hitelt kap Szerbia, négy ország ellen indított túlzott deficit miatt eljárást az EU, a Pontiac is eltűnhet a GM megszorítása miatt. Válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Kedden is várhatóan a sertésvészről szóló hírek lesznek a középpontban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadja első negyedévre vonatkozó foglalkoztatottság és munkanélküliségi adatait.

Világméretű járványtól tart az ENSZ egészségügyi világszervezete a Mexikóban kitört új típusú influenza terjedése miatt. A sertésinfluenzából kialakult vírus terjedésének szakértők szerint nem nagyon lehet gátat szabni, a betegségre utaló tünetek megjelentek már Dél-Amerikában, Kanadában, Európában, a Közel-Keleten és Új-Zélandon is. Mit kell tudni a járványról? Mennyire veszélyes a vírus? A World Health Organization, az Amerikai Járványügyi Központ és a BBC tájékoztató anyagai alapján összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A válsággal küzdő világgzadaságnak újabb csapást jelent a Mexikóból származó sertésinfluenza-járvány, ami több billió dollárjába kerülhet a világnak. Az ázsiai tőzsdék máris megremegtek és világszerte szigorítják az élelmiszerexportot.

Az amerikai tőzsdék, hasonlóan az európaiakhoz csökkenéssel zárták a hét első napját. A sertésinfluenzával kapcsolatos aggodalmak hatással voltak a befektetőkre is.

Az influenza húzta le a BUX-ot is. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 64,73 pontos, 0,52 százalékos csökkenéssel, 12 418,53 ponton zárt hétfőn. A vezető papírok közül a Magyar Telekom részvényei estek nagy mértékben, de ez az osztalékfizetési szelvények nélküli kereskedés miatt alakult így, ebben semmi rendkívüli nincs.

Több mint három százalékkal gyengült a mexikói értéktőzsde irányadó mutatója hétfőn. A legnagyobb veszteséggel a kiskereskedelmi cégek részvényei és a repülőtér-üzemeltetők papírjai zártak. Elemzők szerint ugyanis a sertésinfluenzától megrettent emberek inkább otthon maradnak, és kerülik a boltokat, miközben az országba repülőgépen érkezők száma jelentősen megcsappan.

Jó eséllyel elbukják befizetett pénzük legalább egy részét azok az utasok, akik a sertésvész által sújtott országok valamelyikében akartak nyaralni, és arra sem nagyon mutatkozik lehetőség, hogy az utazásszervező az utazás díját esetleg más út vásárlása esetén beszámítsa - legalábbis ha az utazási irodák álláspontja érvényesül a fogyasztóvédőkkel szemben. Ha megbetegszünk, akkor viszont biztos fizetnek.

Az ukrán gázrendszer-irányító 30 százalékra csökkentette a Magyarországra adott gáz mennyiségét. A háttérben valószínűleg az EMFESZ vitái állnak - értesült a Népszabadság Online (Nol).

Minek a Gazpromnak a Déli Áramlat gázvezeték, amely várhatóan komoly veszteségeket hoz - ezt a kérdést elemezte a Kommerszant című orosz gazdasági lap hétfői számában megjelent kommentárjában Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis elemző cég igazgatója.

Az Egyesült Államokban megjelenő napilapok példányszáma éves szinten 7,1 százalékkal csökkent az utóbbi hat hónapban a válság hatására.

A Világbank az eddig tervezettnél 300 millió dollárral nagyobb, összesen 900 millió dolláros hitelt nyújt Szerbiának - közölte Mladjan Dinkic szerb miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter hétfőn újságírókkal.

Ha a gazdasági növekedés eléri a 7,5 százalékot, akkor kaphatnak a jövőben a nyugdíjasok a mai 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget, 80 ezer forintot - ez számítható ki a parlament ifjúsági és szociális bizottsága által hétfőn elfogadott, és beterjesztett bizottsági módosító indítvány alapján.

Túl nagy államháztartási hiánya miatt eljárást indított az Európai Unió hétfőn Spanyolország, Franciaország, Görögország és Írország ellen.

Alacsony forgalomban stagnált a forint árfolyama a hétfői kereskedésben, nem sokkal öt óra előtt 295 forint felett járt az euró.

A Pontiac márka is áldozatul eshet a General Motors (GM) átszervezésének, emellett az értékesítők és a munkások számát is csökkentik - jelentette be a vállalat. A kormányzat megköveteli a gyorsabb és mélyebb átszervezést a támogatásokért cserébe.

Több mint 1200 munkanélkülinek engedte áramdíját a cseh áramszolgáltató (CEZ) - közölte Ladislav Kríz, a társaság szóvivője. A CEZ februárban jelentette be: április elsejétől az év végéig tartó akcióban három hónap időtartamra fizetni fogja a cseh munkanélküliek áramfogyasztását.

Egy év alatt 1,7-szeresére nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Komárom-Esztergom megyében. Az első negyedév során pedig 50 százalékkal nőtt a számuk - közölte az illetékes munkaügyi központ.

Londonban a bankárok fizetésének emelésével próbálják kompenzálni a milliós jutalmak kieséséből adódó veszteségeket, és ez sokaknak nem tetszik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Világbank vasárnap elfogadott közös közleménye szerint a globális gazdasági válság humanitárius katasztrófát idéz elő a fejlődő világban és a szegénység drámai méretekben fog növekedni.