Vágólapra másolva!
A Világbank az eddig tervezettnél 300 millió dollárral nagyobb, összesen 900 millió dolláros hitelt nyújt Szerbiának - közölte Mladjan Dinkic szerb miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter hétfőn újságírókkal.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlésén részt vevő, Washingtonban nyilatkozó politikus szerint az általa hivatalosnak nevezett döntésre a Világbank igazgatótanácsa júniusban mondja ki a végleges igent. A 900 millió dollárról szóló ígéretet a Mladjan Dinkic vezette küldöttség a Világbank igazgatójával, Ngozi Okonjo-Iwealával folytatott megbeszélésen kapta.

Mint Dinkic újságíróknak elmondta, a nemzetközi pénzügyi válság hatásainak kivédésére szánt hitelből 450 millió dollárt a szerb költségvetés kap - 300 milliót az idén, 150 milliót pedig jövőre. Azt állította, hogy 388 millió dollárt a Szerbiát észak-déli irányban átszelő autópálya építésére fordítanak, s a déli szakasz elkészítésére vonatkozó első pályázatot már júniusban, a végső világbanki döntést követően kiírják.

A 900 millió dollárt Mladjan Dinkic szerint a Világbank 30 éves futamidőre, évi 2,5 százalékos kamattal bocsátotta Szerbia rendelkezésére úgy, hogy a törlesztést öt év után kell elkezdeni.

Szerbia március végén a Nemzetközi Valutaalappal megállapodott egy két év alatt lehívható, 3 milliárd eurós hitelről, s ennek feltételeként vállalta, hogy 100 milliárd dinárral (csaknem 1 milliárd euróval) csökkenti költségvetési kiadásait.