Vágólapra másolva!
A japán kormány szerint a gazdaság ebben a pénzügyi évben 3,3 százalékkal fog zsugorodni az exportok és a nagyvállalatok költekezésének visszaesése miatt. Januárban még a gazdaság stagnálását jósolták, most azt módosították a jelenlegi negatív adatra.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A helyzet sokkal rosszabb is lehetne. A kormány szerint 5,2 százalékos GDP esés is elképzelhető lenne, ha nem szavazták volna meg a mai napon Taro Aso miniszterelnök 159 milliárd dollár értékű élénkítő csomagját, amiért még a költségvetést is módosították.

"Annak ellenére, hogy Japán gazdasági kilátásai még mindig rosszak, az Aso-csomag a legpozitívabb kormányzati döntés, amit az ország megtapasztalt az elmúlt évek stagnálása során" mondta Glenn Maguire, a Societe Generale hongkongi elemzője a Bloombergnek.

Az IMF a kormánynál rosszabbnak látja a helyzetet. A japán gazdaság csökkenését a GDP 6,2 százalékára prognosztizálják 2009-re, ami a legrosszabb a fejlett gazdaságok között. Ugyanebben az évben a külföldre szánt szállítások 27,6 százalékkal a tőkefelhasználás 14,1 százalékkal eshet, míg a munkanélküliség 5,2 százalékra nőhet.

Aso csomagjának része a munkapiac élénkítés és a fokozott hitelnyújtás a vállalatoknak, de valószínűtlennek tűnik, hogy sikerült új munkahelyeket teremteni. A defláció újra megjelenhet a gazdaságban, az államadósság pedig már a csomag nélkül is a GDP 197 százalékára rúghat az év végére.