Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Világbank vasárnap elfogadott közös közleménye szerint a globális gazdasági válság humanitárius katasztrófát idéz elő a fejlődő világban és a szegénység drámai méretekben fog növekedni.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A két washingtoni székhelyű intézmény tavaszi ülésének végén tanácskozó Fejlesztési Bizottság megállapította, hogy a nemzetközi gazdasági krízis egyre jobban sújtja a fejlődő világot, ahol emiatt már több mint 50 millióan kerültek rendkívüli szegénységbe. Az esetleges lassú felépülés miatt valószínű, hogy idén további 55 millióan kerülnek világszerte a szélsőséges szegénység körülményei közé, és az egymilliárdot is eléri azoknak a száma, akik tartósan éhezni kényszerülnek.

Robert Zoellick világbanki elnök a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy a millenniumi fejlesztési célokat valószínűleg nem lehet tartani a válság miatt. Az ENSZ 192 tagországa, továbbá 23 nemzetközi szervezet fogadta meg, hogy 2015-ig csökkentik a szegénységet, az éhezést és a gyerekhalandóságot a világon, míg javítják az oktatást és visszaszorítják a járványokat.

A válság következményeinek enyhítésére a Világbank egy sor lépést tesz. A hétvégi tanácskozáson olyan döntés született, hogy a Világbank 100 milliárd dollárig terjedő összeggel növeli a közepes jövedelmű országoknak nyújtandó hitelezést a következő három évben.

A szervezet megháromszorozza a szociális védelem támogatására fordítandó összeget, 55 milliárd dollárt különít el infrastrukturális fejlesztésekre és 12 milliárd dollárt költ élelmiszerbiztonsági célokra is.

Robert Zoellick arra kérte a tagországokat, hogy tartsák be vállalt segélyezési kötelezettségeiket és nyújtsanak támogatást a meghirdetett világbanki kezdeményezésekhez és kerüljék a protekcionista gazdaságpolitikát. Az IMF szerint a világkereskedelem idén már így is valószínűleg 11 százalékkal fog csökkenni, a tavalyi 3,3 százalékos bővülés után.