Csődközelben a lengyel állami légitársaság

Vágólapra másolva!
A lengyel LOT állami légitársaság "a fizetésképtelenség határára került", írta hétfői számában a Rzeczpospolita című varsói lap. A legtöbb számlát már nem tudja kifizetni a társaság. A bajt tetézi, hogy a könyvvizsgáló nem hajlandó aláírni a tavalyi év mérlegét, és úgy látja, a LOT akár már idén tönkremehet, írta a Rzeczpospolita.
Vágólapra másolva!

A lap információi szerint a cég tavaly több mint 700 millió zloty (45 milliárd forint) veszteséget szenvedett. Ennek nagyjából a fele kedvezőtlen üzemanyag-vásárlási opciókból jött össze, vagyis drágán kellett vennie az üzemanyagot akkor, amikor az - a második félévben - már jócskán olcsóbbodott a szabadpiacon. A LOT vezetősége nem erősítette meg a napilap értesüléseit, azt azonban elismerték, hogy takarékosságra van szükség.

"Elbocsátások lesznek" - közölte Sebastian Mikosz vezérigazgató. Egyszersmind ároffenzívát hirdetett: - Olcsóbb jegyeket fogunk kínálni, mint versenytársaink - mondta.

Március végén a LOT beszüntette leányvállalata, a veszteséges Centralwings fapados légitársaság tevékenységét. A Centralwings már tavaly ősszel leállította menetrend szerinti járatait, azóta csak charterutakat üzemeltetett. A Centralwings tavaly 120 millió zloty veszteséget halmozott fel. Ötéves történetében végig nem volt nyeresége.

2007-ben a LOT még 161 millió zloty adózott eredményt ért el, abban az évben közel 4,3 millióan repültek a LOT járatain, ez rekord volt a társaság 1928-as megalapítása óta. A lengyel államnak 68 százaléka van a LOT-ban, 25 százalék a svájci Swiss International Airlinesé. A lengyel kormány szeretné privatizálni a társaságot.