Vágólapra másolva!
Még óvatosan nyilatkozott az összes érintett vezérigazgató, de úgy tűnik a technológiai szektor a vártnál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben. Az Apple, a Google, az IBM és az Intel is jobb eredményekről számoltak be, mint amit az elemzők prognosztizáltak.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Nagyon úgy tűnik, hogy a technológia vezethet ki minket a recesszióval sújtott piaci helyzetből. Az itteni cégek úgy vannak felépítve, hogy gyorsabban reagáljanak és bebizonyították, hogy képesek is erre" - mondta Rob Enderle elemző a Reutersnak.

A technológiai iparág részvényárai folyamatosan emelkedtek mostanában. A Morgan Stanley Hi-Tech indexe, amely a legnagyobb cégeket tartalmazza, március óta több mint 30 százalékkal emelkedett. Míg egy ilyen mértékű javulást hosszú távon nehéz lesz fenntartani, az IT-szektor kilátásai jobbak, mint a többi iparágé.

Az IT helyzetét az erősíti, hogy ezeken a termékeken és szolgáltatásokon nem lehet spórolni, mivel a világgazdaságnak és az emberek mindennapi életének is kulcsfontosságú részei. "Mindenki csökkenti a költségvetését, de a technológiai kiadások nem variálhatók" - mondta M. Eric Johnson informatikai szakértő.

Az IT-cégek sikerében az is közrejátszott, hogy a válság beköszöntével gyorsan cselekedtek és csökkentették költségeiket. Visszafogták a gyártást, embereket bocsátottak el, hogy jobb pozícióban legyenek, amikor újraindul a növekedés. Elemzők szerint talán már el is érkezett ez az időszak.

Az Apple bevételei jóval a Wall Street előrejelzései fölött voltak. A vásárlók még a válságban is hajlandóak prémium termékekre költeni, mint például az iPhone és az iPod.

Az IBM bár 11 százalékos csökkenést jelentett be, bevétel terén a jobb profitráta miatt mégis sikeresen növelte profitját. A Texas Instruments chipgyártó és a SanDisk memóriakártya-gyártó is nyereséget könyvelhetett el.

A Microsoft csak az előrejelzéseket teljesítette, de a részvényesek érdeklődése és bizakodása feljebb nyomta a tőzsdén a cég papírjainak árát. A költségcsökkentési lépések folytán a Googlenél és az Intelnél viszont jobbak lettek a negyedéves eredmények a vártaknál. Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója szerint a PC piacon a válság legrosszabb periódusa már véget ért.