Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint a globális gazdasági válságból még hosszú hónapok vannak vissza, mielőtt véget ér.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Dominique Strauss-Kahn szerint a gazdasági stabilizálódás néhány jele ellenére, amelyek az erőteljes ösztönző intézkedések hatásának köszönhető, az IMF azt valószínűsíti, hogy a válság még messze a végétől. Ugyanakkor megismételte az IMF-nek azt az előrejelzését, hogy a világgazdaság a következő év "első szemeszterében" élénkülni kezd.

Az IMF Világgazdasági Kilátások című, szerdán ismertetett tanulmánya szerint a világgazdaság az idén 1,3 százalékkal zsugorodik, a korábban várt 0,5 százalékos növekedéssel szemben. A fellendülés azonban a jövő év elején megkezdődhet megfelelő költségvetési, monetáris és pénzügyi politikák alkalmazása esetén - mondta Oliver Blanchard, a nemzetközi pénzügyi szervezet vezető közgazdásza.

Az IMF szerint Magyarországon az idén a GDP 3,3 százalékkal csökken, jövőre további 0,4 százalékkal hanyatlik. A valutaalap az idén 3,8 százalékra várja a magyarországi inflációt, jövőre 2,8 százalékosra becsüli.

A fejlett országok gazdaságai 3,8 százalékkal csökkenthetik kibocsátásukat az idén, és jövőre sem tudnak majd még növekedést felmutatni. A válság "epicentruma" változatlanul az Egyesült Államok lesz, gazdasága az idén 2,8 százalékkal lehet kisebb, és jövőre sem gyarapodik még. Az euróövezetben azonban az idén nagyobb lesz a visszaesés: elérheti a 4,2 százalékot és 2010-ben is 0,4 százalékkal zsugorodik.

A világgazdaság jelentős tényezői közül a legrosszabbra Japánban lehet számítani: 6,2 százalékos GDP-csökkenésre. Jövőre viszont az IMF már fél százalékos gyarapodást vár.

A jövő évi élénkülés fokozatos lesz, esetleg elérheti az 1,9 százalékos ütemet, azaz távolról sem a 3 százalékot, amit az IMF januárban jósolt 2010-re. Ugyanakkor számos, a növekedést visszahúzó kockázattal kell számolni - olvasható az IMF jelentésében.