Vágólapra másolva!
A General Motors nyárra bezárja legtöbb üzemét az Egyesült Államokban - jelentette az MSNBC szerdán.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A legnagyobb amerikai autógyár az autók iránti kereslet és a felhalmozódott készletek miatt leállítja amerikai gyárainak túlnyomó részét. A bezárási tervekről tájékozott vállalati tisztviselők szerint a GM-üzemeket 9 hétig terjedő időtartamra állítják le a gyenge értékesítés és az egyre halmozódó eladatlan járműkészlet miatt. A tisztviselők névtelenséget kértek, mivel a GM dolgozóit még nem értesítették a döntésről. A leállítás pontos időpontját egyelőre nem tudni.

Chris Lee, a GM szóvivője nem kommentálta a hírt, csak annyit mondott, hogy a vállalat vezetése előzetesen értesíteni fogja dolgozóit, mielőtt bármilyen termeléscsökkentést nyilvánosságra hoz.

Napró napra közelebb a csődhöz

A General Motors jelenleg a kormány által nyújtott 13,4 milliárd dolláros hitelből él. Június 1-jéig kapott haladékot Barack Obama elnöktől a termelés átszervezésére vagy arra, hogy csődvédelmet kérjen, máskülönben elesik a további segélyektől.

A GM előző nap jelentette be, hogy 1600 fehér galléros állást megszüntet. A vállalat az év végéig világszerte 47 ezer munkahelyet szüntet meg. Ha a június 1-jei határidőig sikerül egyezségre jutni a hitelezőkkel a 28 milliárd dolláros adósság részvényekre váltásáról és szakszervezet is hajlandók engedményekre, akkor a cég megmenekülhet a csődtől. Az adósságból egymilliárd dollár azonban június 1-i lejáratú, így a GM minden nappal egyre közelebb kerül a csődhöz, hiszen vezetői bejelentették, hogy a cég nem képes visszafizetni ezt az összeget.

Átalakítás a csőd után

A The New York Times korábbi beszámolója szerint azonban egyre biztosabbnak látszik, hogy a cég átalakítása csődeljárás útján megy majd végbe. A pénzügyminisztérium is azt tanácsolta az autógyár vezetőségének, hogy június eésejéig nyújtsák be a csődvédelmi kérelmet.

Az egyik elképzelés szerint egy új társaság alakulna, amely azonnal kivásárolná a General Motors jó részeit, amint az csődvédelemért folyamodik, és a kevésbé kívánatos vagyonrészek, köztük a nem népszerű modellek, egyes üzemek és egészségpénztári kötelezettségek pedig a régi cégben maradnának, amelyet felszámolnának.