Vágólapra másolva!
Az amerikai államkincstár felszólította a Chryslernek hitelező bankokat, hogy az autócég 5 százalékos birtoklása fejében a 6,9 milliárd dolláros adósságból 1,5 milliárd dollár veszteséget írjanak le és engedjék el a cégnek - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A kincstár ajánlatát egynapos egyeztetés után tette meg. A kincstár eredeti ajánlatában arra kérte az illetékeseket, hogy 4,5 milliárd dollárt engedjenek el a Chrysler adósságából a cég 40 százalékos birtoklása fejében.

Az egyeztetés azért szükséges, mert az amerikai államkincstáron kívül 4 nagybank (a JP Morgan, a Goldman Sachs, a Citigroup és a Morgan Stanley) és 45 befektetési alap is idegen tőkét bocsátott a Chrysler rendelkezésére, ezek nagy része azonban április 30-i lejáratú, ezért a cég adósságainak rendezése és a hitelezők tárgyalása ezért elengedhetetlen.

Mindeközben a Chryslernek saját dolgozóival is egyezségre kell jutnia, hogy költségeket tudjon megtakarítani.

A Chrysler nevében az amerikai kormány tárgyal a cég pénzügyeiről, és a Bloomberg szerint a Fiattal is felvették a kapcsolatot, hogy készpénz-hozzájárulással fűzze szorosabbra a két cég kapcsolatát.

Az amerikai kincstár arra is kérte a hitelezőket, hogy követeléseiket csökkentsék egymilliárd dollárra. A hitelezők ellenajánlatukban kikötötték, hogy a Chryslernek a Fiattal szövetségre kell lépnie.