Válsághíradó: drágult a forint, menetelt az OTP, angol bank a Richterben

Vágólapra másolva!
A forint szerény erősödéssel végzett szerdán, a a BUX viszont jelentős emelkedéssel tette emlékezetessé a kereskedést. A budapesti börze irányadó mutatója elsősorban az OTP-nek köszönhette a jó teljesítményt, a bankpapír ugyanis 10 százalékos drágulást ért el. Csütörtökön a KSH jelentkezik a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szóló adatokkal, külföldről is több makroadat érkezik, a Mol pedig közgyűlést tart.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatalból érkezik fontos makroadat, amelyből kiderül, hogyan alakult a boltok forgalma februárban.

A magyar vonatkozású hírek közül a forintárfolyam és a BUX alakulása mellett a Mol közgyűlése lehet izgalmas, a külföldi hírek közül több makroadat mellett a gyorsjelentések mozgathatják a piacokat.

Ez lesz csütörtökön

A gazdasági válság miatt a KSH kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szóló jelentése várhatóan süllyedésről tanúskodik majd. Az ágazat rosszul kezdte az évet, a magyarországi üzletek forgalma ugyanis januárban 2,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az Országos Kereskedelmi Szövetség februári prognózisa szerint az idén a lakosság fogyasztása legalább 300-400 milliárd forinttal eshet vissza. A szervezet ezt a becslést még 2-3 százalékos GDP-visszaesésre alapozta, ám ennél vélhetően nagyobb lesz a csökkenés, hiszen a kormány 5,5-6 százalékos hanyatlással kalkulál.

Csütörtökön tartja éves rendes közgyűlését a Mol, a részvényesi találkozón a Szurgutnyeftegaz tulajdonszerzésével kapcsolatban jelenhetnek meg új információk. Az Erste szerdán megjelent, piaci kommentárjában jelezte, elképzelhető, hogy a Szurgutnyeftegaz képviselői nem szavazhatnak majd a közgyűlésen. Így megnőtt a valószínűsége, hogy a magyar olajcég részvényesei további döntéseket hoznak egy esetleges ellenséges felvásárlás kivédésére.

Külföldön a vállalatok gyorsjelentéseire figyelnek majd a piaci szereplők. Egyebek mellett holnap publikálja legfrissebb beszámolóját a Fiat, a Credit Suisse svájci bankmamut, az üdítőjéről ismert PepsiCo, valamint az internetes kereskedelem egyik nagyágyúja, az Amazon.com.

Emellett számos makroadat is napvilágot lát, a ZEW gazdaságkutató intézet közzéteszi a svájci gazdaság kilátásaira vonatkozó indexét, Amerikában pedig a használt lakások forgalmáról szóló statisztika mellett megjelenik a friss munkanélküliek számának változását tükröző jelentés.

Ez történt szerdán

Szerda délután mérsékelten erősödött a magyar deviza, az eurót nem sokkal 17 óra után 297 forint körül jegyezték.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető mutatója 407,54 pontos, azaz 3,38 százalékos emelkedéssel 12 467,12 ponton zárta a napot. A Mol kivételével a valamennyi vezető részvény erősödött, a nap nyertese az OTP volt, a bankpapír közel 10 százalékos emelkedéssel 2598 forinton fejezte be a szerdai kereskedést.

Alig egy évvel a start után eddigi tulajdonosa eladja a Zoom.hu-t, az új, egyelőre ismeretlen tulajdonos pedig nyomban beszünteti az internetes portál üzemeltetését. Az orgánum működtetése eddig vélhetően több százmilliós nagyságrendű összeget vitt el

Bizonytalannak látja a magyarországi recesszió végét, és a forint további visszaeséséből eredő fizetésképtelenségi hullámra figyelmeztet az Atradius szerdán megjelent országelemzésében. A nemzetközi hitelbiztosító már háromszoros emelkedést tapasztalt a késedelmes fizetésekben a banki finanszírozás szigorodásával.

A német Praktiker barkácsáruházlánc szerdán 36,8 millió eurós veszteséget jelentett az első negyedévről.

A Barclays Global Investors több mint 5 százalékos befolyást szerzett a Richterben.

Az észt nemzeti bank az idei évre erőteljesen tovább mérsékelte a GDP-kilátásokat: szerdai közleménye szerint már 12,3 százalékos visszaesést vár alapesetben a korábbi előrejelzésben szereplő 5,5 százalék helyett, de akár ennél is rosszabb lehet a tényszám.

A Morgan Stanley szerdán 190 millió dolláros (azaz részvényenként 57 centes) veszteségről adott számot első negyedéves jelentésében.