Válsághíradó: új adócsomag, gyengülő forint, remeklő bankok, vizsgálat Bécsben

Vágólapra másolva!
Estek kedden a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), és újra benézett 300 forint fölé az euró árfolyama a bankközi piacon. A kormány új adócsomagot készít, amiben jó eséllyel benne lesz az ingatlanadó bevezetése is. A pénzügyi tárca többletet vár a második féléves költségvetéstől, a Jukosz egykori vezérét olajlopással vádolták meg, a Wall Streeten remekeltek a bankok. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szerdán magyar makrojelentésre nem kell figyelnünk, de külföldön lesznek olyan események és bejelentések, amelyek megmozgathatják a piacokat.

Japánban exoportstatisztikát tesznek közzé, Ausztráliában a fogyasztói árak első negyedéves dinamikáját közlik, az Egyesült Királyságban a keresetekről és a munkanélküliségről tesznek közzé jelentést, és megismerhetjük a brit kamatdöntési jegyzőkönyvet is. Az amerikai piacok a lakásárak februári alakulására figyelnek majd.

Keddre időzítették a GlaxoSmithKline, a Heineken, az Apple, a McDonalds és a Morgan Stanley vállalati gyorsjelentését.

Esett a BUX, gyengült a forint

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 263,77 pontos csökkenés után 12 059,59 ponton zárt kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 2,14 százalékos visszaesés.

A forint a keddi pesti kereskedésben előbb gyengült - a dollár és a jen erősödésével párhuzamosan -, majd erősödni kezdett délelőtt 11 órától. Az erősödésnek szintén az amerikai és a japán pénz mozgása volt az oka.

Nyereséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók kedden, a nagy nyertesek a bankpapírok voltak.

Optimista PM, 4100 milliárd dolláros válság

Ártatlannak vallotta magát Oroszország egykori leggazdagabb embere, Mihail Hodorkovszkij, akit újabb bűncselekményekkel vádoltak meg Moszkvában.

A második félévben többletet vár az államháztartásban a Pénzügyminisztérium.

A Mol első embere, Hernádi Zsolt szerint Magyarországon nem a gazdaságban a legnagyobb a válság.

A rossz hitelek és az eladhatatlan értékpapírokká átalakított befektetési eszközök összesen 4,1 ezer milliárd dolláros veszteséget okozhatnak 2010 végére. A recesszió és a hitelválság még nagyobb terhet rak a pénzintézetekre - tette közzé kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A Tesco Plc, Európa második legnagyobb kiskereskedelmi lánca a február 28-án zárult pénzügyi évében 1,7 százalékkal növelte a nyereségét, ami a vállalat legalacsonyabb profitnövekedése az elmúlt 15 évben.

Az Egyesült Államok százmilliárd dollárral járulna hozzá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretének bővítéséhez Barack Obama elnök javaslata szerint.

Új adócsomag ingatlanadóval, vizsgálat OMV-ügyben

Új adócsomagot nyújtana be a kormány a jövő évre vonatkozó adóváltozásokkal kapcsolatban még a tavaszi időszakban, ezért a jelenleg a parlament előtt lévő adócsomagból módosító javaslatok beadásával kiveszik a 2010-et érintő tervezett intézkedéseket.

Bevezethetőnek tartja az új pénzügyminiszter az ingatlanadót, ám ez komoly jogi problémákat is felvethet, eddig ugyanis az Alkotmánybíróság kétszer is megsemmisítette az értékalapú ingatlanadózás elemeit tartalmazó törvényeket.

A magyar vállalkozások 63 százaléka érzékeli rosszabbnak jelenlegi helyzetét a tavalyi év végéhez képest, és 14 százalékuk véli úgy, hogy már kifelé tart a gödörből.

Az Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi jelzésű termékek közé sorolta a Budapesti téliszalámit, azaz a magyar piacon Herz szalámiként ismert termék védettséget kapott.

Az Obama-kormány újabb támogatásokkal tartja életben az amerikai autóipar óriásait. A Chrysler ebben a hónapban újabb 500 millió, a General Motors májusig 5 milliárd dollárt kap a túlélésre.

A válság miatt ötven év óta először minden bizonnyal veszteséggel zárta a Toyota a márciussal végződött üzleti évet.

Vizsgálatot indított Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója ellen az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA).