Vágólapra másolva!
Az eurózóna 16 tagországának exportja 24 százalékkal csökkent februárban az egy évvel korábbi szinthez képest, és 99,2 milliárd eurót tett ki, az import pedig 21 százalékkal 101,2 milliárd dollárra csökkent - jelentette pénteken az Eurostat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A gazdasági válság globális kereskedelmet érintő hatását tükrözi, hogy az eurózóna külkereskedelmi mérlege - szezonális hatásokkal - 2,0 milliárd eurós hiánnyal zárt februárban az egy évvel korábbi 1,7 milliárd eurós többlettel szemben. A szezonális hatásokkal kiigazítva a passzívum 4 milliárd eurót ért el, szemben a januári 5,4 milliárd eurós mérleghiánnyal.

Az EU 27 esetén szintén rosszak a kereskedelmi mutatók, az összes fő partnerországgal esett a kereskedelem volumene. 30 százalékkal többet csökkent az export Oroszországba, Törökországba és Indiába. Legalább ugyanekkora arányban esett az import Dél-Koreából, valamint Oroszországból és Törökországból.

A legnagyobb deficitje az EU-nak továbbra is Kínával szemben van (15,8 milliárd euró januárban). A tagállamok közül Németország a legnagyobb nettó exportőr és az Egyesült Királyság a legnagyobb nettó importőr.