Vágólapra másolva!
A Varga Pincészet értékelése szerint a magyar borászatban nincs válság, a forint gyengülése pedig még jól is jön.
Vágólapra másolva!

Bár az év első két hónapjában csökkent az értékesítésük tavalyhoz képest, márciusban már meghaladták az egy évvel ezelőtti forgalmat. Figyelembe véve azt is, hogy az idén a húsvéti forgalom jelentős része áprilisra tolódott, joggal remélhető az évkezdés alapján a tavalyi értékesítési eredmények meghaladása - mondta Varga Péter, a pincészet tulajdonosa.

A Varga Pincészet évente több mint 11 millió palack bort és pezsgőt forgalmaz. Tapasztalataik szerint a teljes pezsgőértékesítés 15, az éves borértékesítés 10 százaléka esik ezekre a hetekre.

A pincészet közleménye szerint: az euró és a forint árfolyamának változása más piaci szegmensekkel ellentétben, a borászatokra jótékonyan hat. Gondot jelent azonban a szakember szerint a gasztronómiai borszállítások 20-25 százalékos csökkenése az első negyedévben. Úgy véli az éttermek forgalma a válság, illetve különösen a válság hangulat hatására csökkent. Az emberek ugyanis manapság kevesebbet költenek az éttermekben.

Az ágazat összteljesítményének a vendéglátóipar csak kis részét, 1-2 százalékát jelenti és az itt kiesett mennyiséget úgy tűnik cégek visszanyerhetik az élelmiszer-kiskereskedelemben - mondta a szakember.