Százezer munkahelyet veszélyeztet a vadászgépcsere

Vágólapra másolva!
A Pentagon több nagy katonai program leállítását tervezi, ami komoly leépítéseket okozhat a privát szektorban működő beszállítóknál, elsősorban a Lockheed Martinnél.
Vágólapra másolva!

Robert Gates amerikai hadügyminiszter bejelentette, hogy a tervek szerint leállítják az F-22-es vadászrepülők gyártását, és elhalasztják a Lockheed Martin VH-71 helikopterének hadrendbe állítását is.

A becslések szerint az iraki és afganisztáni tapasztalatokra alapozott intézkedések akár 100 ezer munkahely megszünését is okozhatják.

A Pentagon kifizeti az eddig megrendelt 187 darab F-22-est, de többet nem fog. A megtakarítási lehetőségek komolyak, a vadászrepülő ára ugyanis 140 millió dollár.

Az F-22-eseket a Lockheed F-35-össel pótolja majd az amerikai hadügyminisztérium - ez utóbbi fejlesztésén 38 ezren dolgoznak, de 2011-ben ez a szám akár 80 ezerre is nőhet. A Lockheed azonban bejelentette, hogy Kaliforniában, Georgiában, Connecticutban és Texasban összesen 100 ezer állás kerülhet veszélybe az F-22-esek visszamondása miatt.

Az érintett államok képbviselői és szenátorai minden bizonnyal komoly lobbizásba kezdenek majd a munkahelyek megóvása érdekében.