Vágólapra másolva!
Folyamatos élelmezési válságra kell felkészülni a világban, ha nem nő duplájára az agrárium termelése - áll a G8-országok minisztereinek tanácskozására készített dokumentumban, amit a Financial Times (FT) idézett.
Vágólapra másolva!

A világ legfejlettebb államait és Oroszországot tömörítő G8-csoportot vezető olasz kormány által készített dokumentum szerint azonnali beavatkozásra van szükség.

A szakértők szerint a világ mezőgazdasági termelését a mostani duplájára kell emelni 2050-ig, hogy a növekvő lakosságot el lehessen látni élelemmel, illetve meg lehessen küzdeni a klímaváltozás hatásaival. Ellenkező esetben az utóbbi két évben egy-egy országban és régióban tapasztalt élelmezési válság strukturálissá válik egy pár évtizeden belül.

A dokumentum szerint az élelmezési krízisnek komoly következményei lehetnek, nem csak gazdasági, hanem társadalmi és nemzetközi szempontból is, így alapvető befolyással lesz a biztonságpolitikára és a nemzetközi rendszer stabilitására is.

A G8-országok agrárminiszterei ebben a hónapban találkoznak majd Olaszországban. A találkozóról még akkor határoztak, amikor tavaly az emelkedő élelmiszerárak miatt 30 országban voltak zavargások. Azóta az árszintek 40-50 százalékkal csökkentek, de így is a válság előtti szintek fölött vannak.

Az FT kiemeli, hogy a kérdésnek az ad különleges jelentőséget, hogy a világ lakossága évente 79 millióval nő, ez pedig komoly kihívást jelent az agrárium számára.