Válsághíradó: ezermilliárdos csomagok, száguldó forint, csaló brókerek

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kiderült, hogy nagyjából 1000 milliárd forintnyi állami kiadást érint Bajnai Gordon csomagja, és 1000 milliárd dollárral sietne a bajba jutott államok segítségére a G20-országcsoport. A forint és a budapesti tőzsde is remekelt, az OTP visszavett nyereségéből, a magyar külkereskedelmi forgalom pedig zuhant. Az amerikai tőzsdezárás alapján jó napja lehet pénteken a pesti parkettnek. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken nem lesznek olyan makrogazdasági bejelentések, amelyek komolyan hathatnak a magyar tőzsdére, illetve a forintra, de azért arra érdemes lesz figyelni, hogyan emésztik meg a piacok a csütörtöki eseményeket.

A pénteki jelentéssorozat a cseh inflációs adattal kezdődik, Prágában a márciusi árindexet hozzák nyilvánosságra. Nyugat-Európában a német és a brit szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexre (BMI) kell figyelni, az Egyesült Államokban pedig a márciusi munkanélküliségi ráta, a nem-mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának alakulása, illetve az amerikai szolgáltatóipari BMI hathat az árfolyamokra.

Budapesten a tőzsdei árfolyamokra és a forintra a nehezen megjósolható politikai eseményeken kívül mindenekelőtt a New York-i tőzsde zárása és a G20-csomag hathat.

Egy nap alatt két ezermilliárdos csomag

A G20-országcsoport londoni csúcstalálkozóján összesen több mint 1000 milliárd dolláros csomagot fogadtak el a kormány- és államfők.

Hozzávetőleg 1000 milliárd forintnyi kiadást érintenek Bajnai Gordon kormányfőjelölt csütörtökön nyilvánosságra került intézkedési tervei.

Remekelt a forint, szeretjük az APEH-et

Viszonylag kis forgalom mellett jelentősen erősödött a forint csütörtökön a bankközi devizapiacon.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 600,63 pontos emelkedés után 11 761,66 ponton zárt csütörtökön.

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) csütörtökön 216,48 pontos, azaz 2,79 százalékos nyereséggel 7978,08 ponton zárt.

A lakosság és az üzleti szféra is kedvező véleménnyel van az adóhivatalról a Medián kutatása szerint, ami a sztereotípiák miatt még az APEH elnökének is meglepetést okozott.

Visszavett az OTP a nyereségéből

A megkérdezett mikro, kis- és középvállalatok közel 50 százaléka munkaerő-leépítést tervez a közeljövőben a DGS Global Research jelenleg folyó kutatása szerint.

A Magyar Telekom Nyrt. 74 forint osztalékot fizet minden 100 forint névértékű törzsrészvény után az elmúlt év eredményéből.

Az OTP az eredetileg tervezettnél nagyobb leírást érvényesít 2008-ra a leánybankok goodwill értékvesztése miatt, a bankcsoport eredménye ezért 241,1 milliárd forint lett, 62,4 milliárd forinttal kevesebb, mint a február 13-án publikált tájékoztatóban szereplő előzetes adat.

Nincs fájdalommentes út, de vannak csaló brókerek

Egyelőre nem sokat tudni a Mol új orosz nagytulajdonosának terveiről, a magyar olajcég mindenesetre nem túl bizakodó a szándékokat illetően. Az első konfliktusra az igazgatóság összetételével kapcsolatban lehet számítani.

Nincs fájdalommentes út Magyarországon a gazdasági válságból való kilábaláshoz.

Januárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 28, importban 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A pénzügyi ágazatban boiler roomoknak, magyarul kazánházaknak hívják a rendkívül erőszakos technikát alkalmazó, az ügyfelek érdekeit messzemenően figyelmen kívül hagyó cégeket, amelyek megrövidítik a gyanútlan kisbefektetőket. Kellő körültekintéssel megvédhetjük magunkat.

Kicsit vágott a kamatokon az EKB

Az orosz Gazprom gázkitermelése márciusban 24 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az európai és a belföldi kereslet csökkenése miatt.

Az Európai Központi Bank (EKB) 25 bázisponttal rekord mélyre, 1,25 százalékra szállította le irányadó refinanszírozási kamatminimumát, ami így is elmaradt a szakértői várakozásoknak szereplő 50 bázispontos mérsékléstől.