Obama állítólag a GM csődjét fontolgatja

Vágólapra másolva!
A Bloomberg hírügynökség címoldalát átalakítva közölte magyar idő szerint szerda hajnalban, hogy Barack Obama amerikai elnök állítólag úgy gondolja, hogy a General Motors számára a legjobb megoldás egy úgynevezett "előrecsomagolt csőd" lenne. Ez azt jelenti, hogy a társaság részvényesei dönthetnének a csődről, és a hitelezőkkel egyeztetve hajtanák végre a felgyorsított procedúrát.
Vágólapra másolva!

Obama szakértői korábbi hírek szerint már tavaly ősszel fontolgatták ezt a megoldást, amelyet állítólag most újra elővettek. Az előre megtervezett csődeljárás lenne ugyanis szerintük a legjobb, leghatékonyabb módszer a cég átalakítására, újbóli versenyképessé tételére.

A hírügynökség szerint Obama ugyancsak kész arra, hogy csődbe menni hagyja a Chryslert, a másik bajban lévő autógyárat, ha az nem képes szövetségre lépni az olasz Fiattal. Minderről az amerikai kongresszus tagjai és Obama kormányzati terveinek ismerői tájékoztatták a Bloomberget.

Két nappal ezelőtt az amerikai elnök még hatvan napot adott a GM-nek, hogy kidolgozzon egy tervet a túlélésre, ugyanakkor most már inkább a "gyors és sebészeti" beavatkozást, a csődöt tartanák jobbnak a kormányzati szakértők.

A GM szóvivője minderre úgy reagált: "Arra összpontosítunk, hogy felgyorsítsuk a működésünk átalakítását, és csökkentsük a kötelezettségeinket és tartozásainkat." Renee Rashid-Merem mindehhez hozzátette: "A GM bármilyen szükséges lépést megtesz, hogy sikeresen átalakítsa a társaságot."