Vágólapra másolva!
A címlapon kezdődő hosszú cikkben elemezte Magyarország helyzetét szerdai számában az International Herald Tribune (IHT). A Párizsban megjelenő angol nyelvű napilap - a The New York Times európai kiadása - szerint Magyarország ostrom alatt áll, és ostromolják legnagyobb bankját, az OTP-t is. Csányi Sándor a lap szerint azonban leszögezte: Magyarország nem Izland, az OTP pedig nem a Citibank vagy a Royal Bank of Scotland.
Vágólapra másolva!

A nyugati nagybankok és az OTP azonban sokkal jobban hasonlít egymásra, mint azt a bankvezér nyilvánosság előtt "igyekszik elismerni" - írja az IHT. A magyar bank helyzete jól ábrázolja, "hogy mi romlott el nemcsak Magyarországon, hanem számos más kelet-európai országban is, amelyek egykor azt hitték, hogy kölcsönökből is boldogulhatnak a hidegháború utáni világ határtalannak tűnő globális gazdaságában" - áll a cikkben.

A lap említi egyebek között megemlíti az IMF-hitelkeretből az OTP-nek a múlt héten juttatott kölcsönt és a bank "részvényeinek manipulálása miatt" a Soros Fundra kivetett bírságot. "Soros György - aki korábban egyszer megpróbálta megvásárolni az OTP-t - bocsánatot kért az ügyletért, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a többi shortoló is behúzza a farkát" - írja az IHT. A magyar bank az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) is tárgyal egy alárendelt kölcsönről, "de a folyamat elakadt az aggodalmak miatt, hogy a mélyülő magyarországi recesszió következtében több hitel fog bedőlni."

A kisemberek nem kapnak haladékot

A lap szerint "a pénzt végül majd átutalják, hiszen az OTP a Citibankhoz és az Royal Bank of Scotlandhez hasonlóan a legaktívabb bankok közé tartozik Közép-Európában, és, miként Magyarország, egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy hagyják elbukni" - áll az IHT cikkében.

"A magyar kisember viszont valószínűleg nem kap ilyen haladékot" - folytatódik az írás.

A Landon Thomas Jr. által jegyzett cikk bemutatja Bajnai Gordont is, akivel a múlt héten készített interjút a szerző. "Gyurcsány Ferenc egykori üzlettársa (...), amikor megkérdeztük, hogy érdekelné-e a miniszterelnök poszt, csak mosolygott, a fejét rázta és azt válaszolta, hogy 'Nincsenek ilyen ambícióim. Üzletember vagyok'. Egy hét azonban hosszú idő a magyar politikában" - olvasható a cikkben.

Bajnainak kell kezelnie a válságot

Most Bajnainak kell kezelnie a válságot. "Az új miniszterelnök" - írja az IHT a miniszterelnök-jelölt jelöltről - "fájdalmas gazdasági programot ígér. (...) Nem édesíti meg a keserű pirulát. Szigorú objektivitással és gyorsan sorolja országa problémáit.

Az IMF-programról azt mondja, habozás nélkül fogják végrehajtani - írja az IHT. A lap egy Bajnai-idézettel zárja magyarorrszági helyzetelemzését. Az IMF hitel megkötésekor "azt mondták az emberek, hogy szégyenpadra került Magyarország, most viszont már olyan sokan ülnek azon a padon, hogy lassan leesünk róla."