Vágólapra másolva!
A feldolgozóipar egyik legfontosabb mutatójának számító beszerzési menedzserindex (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 39,5 százalék, vagyis tovább csökkent a februári 39,7 százalékról. A részindexek többsége javult ugyan márciusban februárhoz képest, de továbbra is 50 alatt maradt, tehát visszaesést jelez.
Vágólapra másolva!

A márciusi BMI jelentősen elmarad a korábbi években e hónapra mért mutatótól - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán. Az MLBKT emlékeztet, hogy az index korábban 1996-ban és 2003-2005 között volt 50 alatt. Legalább hat egymást követő hónapban még egyszer sem csökkent a feldolgozóipar az elmúlt 15 évben; a korábbi negatív rekordot az 1998 augusztuse és decembere közötti öt hónapos időszakban mérték.

A februári stagnálás után valamelyest, 1,8 százalékponttal 34,3 százalékra nőtt az új megrendelések indexe. A beszerzési mennyiség indexe pedig 0,9 százalékponttal 34,3 százalékra emelkedett februárhoz képest, és ezzel elmozdult a negatív rekordot jelentő februári mélypontról.

A termelési mennyiség indexének folyó havi értéke 0,9 százalékponttal 37,6 százalékra nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe februárhoz képest 3,8 százalékponttal 47,4 százalékra nőtt, de ezzel együtt is negyedik hónapja mutatja a beszerzési árak csökkenését.

A hónap egyetlen pozitív tartományban levő részindexe ismét a szállítási átfutási idő indexe, amely 55,1 százalék, ez 2,3 százalékponttal magasabb a februárinál.

Az MLBKT közleménye szerint márciusban ismét tovább csökkent mindkét készletfajta (a vásárolt és a késztermék) mennyisége, és a csökkenés üteme - ellentétben februárral - újból felgyorsult. A vásárolt készletek szintje a márciusi 5,4 százalékpontos eséssel új mélypontra érkezett, 35,1 százalékot mutatott.

A külpiaci indexek is egy irányba mutatnak: mind az import, mind az export mennyisége kisebb, mint februárban, és továbbra is szűkülés látható. Az importindex 1,6 százalékponttal esett múlt hónaphoz képest, a csökkenés üteme a leggyorsabb az elmúlt öt hónapban. Az exportindex értéke 5,9 százalékponttal 36,7 százalékra zuhant februárhoz képest, visszatérve a novemberi szintre.

A foglalkoztatási index 2008 májusa óta elbocsátásokat jelez a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 5 százalékponttal 38,2 százalékra csökkent az értéke. Ennél 1999 márciusában már mértek rosszabbat, akkor 38 százalék volt az értéke, de azóta megközelítőleg sem voltak ennyire alacsony márciusi értékek.