Válsághíradó: leminősítés, csődrekord, deficit és sztrájkveszély

Vágólapra másolva!
Szerdán ülésezik az MSZP elnöksége, a Molról is tanácskozik a parlament külügyi bizottsága, a VDSZSZ megint a vasúti sztrájkot fontolgathatja. Külföldön Barack Obama tárgyal majd az orosz és a kínai elnökkel. Kedden Magyarországot és nyolc bankot is leminősítettek. Nőtt a magyar fizetési mérleghiány, és az EU-ban nálunk van relatíve a legtöbb fizetésképtelen cég. Az FHB-ba 30 milliárdot tölt a magyar állam. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szinte lehetetlen felsorolni a szerdán várható eseményeket. A nemzetközi politikában a G20 londoni csúcstalálkozóját készítik elő, itthon a Molba befektető oroszokról tárgyal a külügyi bizottság.

Ám talán ennél is érdekesebb az MSZP elnöki posztjáról és a kormányalakításról folyó egyeztetéssorozat, ami már a múlt héten is igen látványosan alakult.

Mi lesz szerdán a gazdaságban?

Ami a hazai makrostatisztikákat illeti, a KSH a kormányzati szektorról tesz közzé adatokat. A jegybank az értékpapírok kibocsátási statisztikáit közli, valamint a pénzügyi számlákról publikál információkat.

Amerikában autópiaci és feldolgozóipari statisztikák, Németországban kiskereskedelmi adatok és beszerzési menedzserindex (BMI) lesz nyilvános. Az eurózónában foglalkoztatási mutatókat és BMI-t tesznek közzé.

A külügyi bizottság rendkívüli ülését hívta össze a testület fideszes elnöke, Németh Zsolt. Az ellenzéki politikus a Mol ötödének eladásáról kíván tárgyalni, mert szerinte ez a nemzeti és az európai érdekekkel is ellentétes. Németh nem az egyetlen, aki a Mol részleges orosz kézre jutása miatt aggódik. Magyarországon és Brüsszelben is "azonnal megszólaltak a vészcsengők" - írta a Financial Times kedden.

Mi várható a politikában?

Itthon szerdán a kormányalakítás és talán a pártelnöki tisztség betöltése miatt is ülésezik az MSZP elnöksége. Szintén szerdán a MÁV-Startnál működő VDSZSZ-választmány szerdán ül össze, mert kedden nem tudott megállapodni a vasút vezetésével. A szakszervezet a sztrájkot fontolgatja.

Szerdán a nemzetközi politika központja London lesz, ahol a csütörtökön kezdődő G20 csúcstalálkozó előtt számos fontos tárgyalás zajlik majd. Barack Obama amerikai elnök többek között a brit miniszterelnökkel, a kínai és az orosz elnökkel is találkozik. Közben Moszkva visszakozni látszik az IMF reformjára vonatkozó elképzeléseitől, és immár talán a dollárt sem akarják az oroszok lecseréltetni, mint a világ tartalékvalutáját.

Mi történt kedden?

Hétfő után kedden is leminősítették Magyarországot. A hétfői S&P negatív döntés után most a Moody's rontotta a magyar osztályzatot. A MarketWatch immár arról írt, hogy Magyarország a spekulatív kategóriába kerülhet a hitelminősítőknél.

Az OTP megszenvedte a hétfői általános leminősítést, az S&P ugyanis a bankot kedden sorolta lejjebb, majd a Moody's is hasonlóan cselekedett, de a Moody's nemcsak az OTP-t, hanem hét másik magyar pénzintézetet is leminősített.

Az OTP még a bank leminősítéseinek bejelentése előtt 5 százalékos pluszban zárt a tőzsdén, miközben a BUX 1,64 százalékot nyert.

Harmincmilliárdos befektetést hajt végre az állam az FHB-ban. Veres János szerint más pénzintézetekkel is tárgyalnak támogatásokról.

A forintra nem nagyon hatott a Moody's országot érintő leminősítése, a kedd délutáni pesti piaczáráskor 310 forint alatt maradt az euró.

A leminősítésről szóló hírek mellett más negatív jelentés is napvilágot látott Magyarországról. Nálunk ugyanis a legmagasabb a fizetésképtelen cégek aránya az Európai Unióban - a Coface összesítése szerint.

Ezt a negatív rekordot illusztrálja az a hír is, hogy csődvédelmet kért autórészlegére a Csiki-Bege cégcsoport.

Szintén rossz hír, hogy nőtt a magyar folyó fizetési mérleg hiánya

Külföldről jobb hírek érkeztek kedden

A világ tőzsdeindexe, az MSCI World Index hatéves rekordot döntött márciusban, a Dow Jones csaknem hét éve nem emelkedett annyit, mint az elmúlt hónapban, vagyis márciusban.

Norvégia minden más fejlett gazdaságnál jobb állapotban jön majd ki a jelenlegi globális gazdasági válságból.

Putyin milliárdokat töm a Lada-gyárba, az AvtoVAZ cég hónapok óta nehézségekkel küszködik ugyanis.