Vágólapra másolva!
Norvégia minden más fejlett gazdaságnál jobb állapotban jön majd ki a jelenlegi globális gazdasági válságból - jelentette ki a skandináv ország miniszterelnöke. A kedvezőtlen fejlemények között a munkanélküliség növekedését említette országában, megjegyezve, hogy az így is mindössze 3 százalék körüli. A gazdasági növekedés üteme is egy idő óta lassul.
Vágólapra másolva!

A kormányzat a legrosszabb elkerülésére több ösztönző intézkedést hozott és további lépéseket is ígér. Jens Stoltenberg miniszterelnök nem zárja ki ezeket egy az idei évre szóló költségvetési módosítás keretében.

Elemzők szerint is egyedülálló helyzetben van az ország. A vásárlóerő például az idén is jelentős mértékben növekedhet. Bankjai szilárd lábakon állnak, jóllehet volt közöttük, amelyik veszteségleírásra kényszerült és idén is, miként tavaly, csökken hitelnyújtási tevékenység.

A balközép norvég kormány február elején egy 100 milliárd korona, vagyis 11,4 milliárd euró értékű hitelcsomagot jelentett be. A csomag a bankok és az egyének pénzügyi helyzetének javítását célozza. Egyenként 50-50 milliárd koronával gazdálkodó alap létrehozását javasolta. Az egyik a bankok likviditását növelné, a másik közvetlenül nyújtana hiteleket azoknak a cégeknek, amelyek nehezen jutnak forráshoz.

Januárban egy 20 milliárd koronás ösztönző programot hagytak jóvá, októberben pedig 350 milliárd koronás banki mentőcsomagot állítottak össze. Jelentős olajkészlete ellenére a nyersolaj árának visszaesése Norvégia gazdasági-pénzügyi helyzetét is megnehezítette.