Leválhat az Opel a GM-ről

Vágólapra másolva!
A General Motors Europe illetékesei pénteken azt javasolták, hogy a német Opel váljon le a General Motors (GM) anyacégtől. A jövőben önállóan működne a németországi cég, többségi GM hányaddal.
Vágólapra másolva!

A GM jelezte, hogy kész részesedést eladni a cégből. A külső befektetők több mint 25 százaléknyi Opel-részesedést vásárolhatnának.

A javasolt szerkezetátalakítási terv azzal számol, hogy az Opel 3,3 milliárd euró állami támogatást kap azoktól az országoktól, ahol üzemei vannak, hitelgarancia vagy kölcsön formájában. Ezt 2014-ig, vagy 2015-ig kellene visszafizetnie. Az Opel cégnek ezen kívül 1,2 milliárd euróval kellene csökkentenie költségeit, hogy ismét nyereségessé váljon 2011-re.

A német gazdasági miniszter azt mondta, hogy a szerkezetátalakítási terv "megvalósíthatóságáról" a kormány valamikor hétfő után dönt. A miniszter szombaton kezd tárgyalásokat azokkal a német tartományokkal, ahol Opel-gyár működik.

A General Motors Magyarországon is rendelkezik érdekeltséggel: Szentgotthárdon működik az egyik legnagyobb magyarországi autóipari gyártóbázis. A szentgotthárdi üzemben 1992-ben készült el például az első Magyarországon gyártott Opel.