Vágólapra másolva!
Svédország hazai összterméke (GDP) 2,4 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben a harmadikhoz képest, és 4,9 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, jelentették a svéd statisztikai hivatalban pénteken.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja el!

Ezzel Svédországban folytatódott és gyorsan mélyült a recesszió. A bajok már tavaly év elején kezdődtek, a GDP stagnált az előző negyedhez képest, majd a tavalyi második és harmadik negyedévben 0,1-0,1 százalékos GDP-csökkenés következett, rendre az előző negyedhez viszonyítva.

A tavalyi harmadik negyedév eredménye azonban még 0,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél. A negyedik negyedévi éves visszaesés az első e statisztika 1993-ban kezdett jegyzése óta. Az elemzők csak 2 százalékos éves visszaesést vártak a tavalyi negyedik negyedről.

A szomszédos Finnország a tavalyi utolsó negyedévben - két egymást követő negyedévi visszaeséssel - szintén belépett a recesszióval küzdő EU-tagok sorába: 1,3 százalékos visszaesés követte a harmadik negyedévi 0,3 százalékos GDP-csökkenést, rendre az előző negyedhez viszonyítva. A tavalyi utolsó negyedben a GDP alakulása éves összehasonlításban már ugyancsak visszaesésre váltott: 2,4 százalékos hanyatlás követte a harmadik negyedévi, 1,5 százalékos többletet, jelentették a finn statisztikai hivatalban pénteken.