Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök szerdán azt mondta, hogy országa elegendő pénzforrással rendelkezik ahhoz, hogy fizesse adósságát. Viktor Juscsenko az AP-nek nyilatkozva cáfolta azokat a véleményeket, hogy elkerülhetetlen az állam és a cégek fizetésképtelensége. Szerinte az ukrán állam és a vállalatok egyaránt képesek az adósság törlesztésére.
Vágólapra másolva!

Juscsenko közölte, a jegybanki devizatartalék 27 milliárd dollár. Elismerte viszont, hogy "rossz a helyzet", de szerinte kezelhető.

Az elnöki nyilatkozat az után látott napvilágot, hogy két fokozattal a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC" sávba süllyesztette Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását szerdán a Standard & Poor's, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva.

A Standard & Poor's indoklása szerint a leminősítés azt tükrözi, hogy a jövőre esedékes elnökválasztások miatt nincs meg a széleskörű politikai támogatottsága az IMF-programhoz szükséges költségvetési felülvizsgálatoknak és bankszektorbeli reformoknak, ezért erősödnek a készenléti hitelprogram kivitelezésének kockázatai.

Előző nap a Moody's Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a devizában és hazai valutában kiadott ukrán kormánykötvények nála "B1"-es - más hitelminősítők jelölési metodikájában "B plusz"-nak megfelelő -, szintén mélyen spekulatív osztályzatát.

A Moody's elemzése is kiemelte, hogy mind az ukrán jegybank, mind a kormány "összekülönbözött" a Nemzetközi Valutaalappal a pénzügyi szervezet által előírt gazdaságpolitikai intézkedésekben, különösen az árfolyam- és a költségvetési kérdésekben.

Juscsenko a hírügynökségnek nyilatkozva felszólította Julija Timosenko kormányfőt, hogy csökkentse a költségvetési kiadásokat, ami egyik feltétele annak, hogy az IMF folyósítsa a tavaly megajánlott 16,4 milliárd dolláros hitel újabb, második részletét.

Timosenko ódzkodik a szociális kiadások visszafogásától, hogy ezzel szavazatokat szerezzen az év végén esedékes elnökválasztásokon, amelyen ő is indul.

Ukrajna súlyos gazdasági válságban van, mivel fő exportcikke, az acéltermékek iránt jelentősen megcsappant a kereslet. Januárban az ipari termelés 34,1 százalékkal esett éves szinten. Elemzők azzal számolnak, hogy idén a hazai össztermék 6 százalékkal csökken hét év folyamatos növekedés után. Eközben a nemzeti valuta jelentősen leértékelődött. Míg tavaly szeptemberben még 1 dollár 4,9 hrivnyát ért, szerdán már 9,0 hrivnyát kellet adni érte.