Vágólapra másolva!
A meglévő lakóépületek felújítási munkáihoz kapcsolódó áfa 5 százalékra csökkentését javasolta átmeneti időtartamra az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának építőipari munkacsoportja a bizottság szerdai ülésén.
Vágólapra másolva!

Az építőipar helyzetének javítására még decemberben létrehozott négypárti munkacsoport az áfa ideiglenes csökkentése helyett elfogadható megoldásnak tartaná azt is, ha a felújítási költség 30-35 százalékos része a személyi jövedelemadóból felső határ nélkül visszaigényelhető lenne. Emellett a munkacsoport a műemlékek felújításánál állandó áfa-kedvezmény biztosítását kéri a kormánytól.

A Gazdasági bizottság egyhangúan általános vitára alkalmasnak találta az építőipar helyzetének javítására létrehozott javaslatot, amely kiemelten kezeli a lakásfelújítást, illetve az energiahatékonysági fejlesztéseket ösztönző kormányzati lépéseket.

Az energiahatékonyság fejlesztésének keretében a munkacsoport arra kéri a kormányt, hogy a szén-dioxid kvóta értékesítéséből származó bevételeket arányosan csoportosítsa át a Panel Programba.

A javaslat emellett csökkentené az európai uniós pályázatok elbírálásának idejét és megváltoztatná azok feltételeit, valamint kötelezné az államot, hogy a szerződésekben meghatározott határidőn belül fizesse ki az építési vállalkozók által benyújtott számlák ellenértékét.