Magyar cégsegélyakciókat engedélyezett Brüsszel

Vágólapra másolva!
Engedélyezi Brüsszel a legfeljebb félmillió eurós támogatásra, valamint a kedvezményes kamatú kölcsönökre vonatkozó magyarországi ideiglenes programokat.
Vágólapra másolva!

Az EU végrehajtó testülete, az Európai Bizottság most két olyan, vállalkozásoknak szánt támogatási intézkedést hagyott jóvá, amelyeket Magyarország a gazdasági válság kezelése érdekében helyezett kilátásba.

Az első intézkedésnek köszönhetően idén és jövőre legföljebb 500 ezer euró összegű támogatás nyújtására nyílik lehetőség a gazdasági válság miatt finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára.

Határidőhöz kötött a program

A program csupán azon vállalkozások esetében alkalmazható, amelyek 2008. július 1-jén még nem voltak nehéz helyzetben.

A másik program kedvezményes kamat formájában kínál támogatást bármilyen futamidőre, 2010 végéig. Az alacsony kamatok csak a 2012. december 31-ig történő kamatfizetésekre vonatkoznak. Utána a vállalkozásoknak a piaci kamatoknak megfelelően kell majd törleszteniük.

Ez a program sem alkalmazható a már 2008. július 1-jén is nehéz helyzetben volt vállalkozások esetében.

Megfelel a keretrendszernek

A brüsszeli bizottság megállapítása szerint mindkét program megfelel az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes brüsszeli keretrendszernek.

Ez ugyanis kiegészítő lehetőséget kínál a tagállamoknak arra, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válságban a finanszírozáshoz jutást megkönnyítsék.