Vágólapra másolva!
Németország hazai összterméke idén 5 százaléknál nagyobb mértékben is visszaeshet - jósolta a Deutsche Bank fő közgazdásza, Norbert Walter.
Vágólapra másolva!

"A német gazdaság csak öt százalékkal fog szűkülni, ha nyáron már fellendülés kezdődik, de nem lehet kizárni, hogy ilyen fellendülés nem lesz az év közepéig. Ezért éves szinten 5 százalékosnál nagyobb visszaesés sem lehetetlen", idézte a közgazdászt a Bild című lap. Néhány hete a Deutsche Bank fő közgazdásza még csak 4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített.

Helyes lenne, ha a világ kormányai a továbbiakban tartózkodnának a "különálló programoktól", és inkább világméretű fellendítő tervet dolgoznának ki, nagyobb állami és magánköltekezést ösztönözve - jelentette ki.

Az Európai Bizottság január közepén 2,3 százalékos GDP-csökkenést jósolt Németországnak erre az évre, és 0,7 százalékos növekedést jövőre. Az IMF január végén az idei évre már 2,5 százalékos visszaesést, jövőre pedig csak 0,1 százalékos növekedést becsült az EU legnagyobb gazdaságának.

Németország hazai összterméke (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben 2,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest. Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül az ország újraegyesítése óta, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás 2008 utolsó negyedévében 1990 óta az eddigi legnagyobb (40, 8 millió, 1 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt) volt. A visszaesést a beruházások, az export és a lakossági fogyasztás egyidejű csökkenésével magyarázták.

Németország ezzel mélyebbre süllyedt a recesszióba: a tavalyi utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP negyedévről negyedévre. Előzőleg, 2007-ben 2,5 százalékkal, 2006-ban 3,0 százalékkal - tíz éven belül a leggyorsabban - nőtt a német gazdaság.