Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb felsőoktatási intézményeként számon tartott Harvard Egyetemet sem kíméli a gazdasági válság; az iskola kénytelen korábban nyugdíjba küldeni alkalmazottjait, és lelassítani egy újonnan épülő szárny munkálatait, hogy ezáltal is csökkentse kiadásokat.
Vágólapra másolva!

Drew Faust, a Harvard Egyetem elnöke szerdán egy levélben tájékoztatta a diákokat, a tanszékeket és az alkalmazottakat arról, hogy a gazdasági hanyatlás miatt "néhány bonyolult lépés" megtételére lesz szükség. A tavalyi év végén, az egyetem sokkolta a befektetési és oktatási közösségeket azon bejelentésével, miszerint a majdnem 37 milliárd dolláros alapítványi pénzösszeg 22 százalékkal - 8 milliárd dollár - csökkent a tavaly júliusban megkezdődött költségvetési év első négy hónapjában. A becslések szerint pedig június végére 30 százalékra növekszik majd a visszaesés.

Nem csak a Harvardot viseli meg természetesen a pénzügyi válság. Szerte az országban sok más egyetem is a kiadások visszaszorításával küzd, és igyekeznek valahogy pótolni a költségvetésükben bekövetkezett hiányt. Faust igazgató elmondta a Harvard közösségének, hogy az egyetem ezen a héten indítja el önkéntes korai nyugdíjazási programját, melyben 1600 egyetemi alkalmazott érintett.

A Harvard alapítványa hagyományosan az egyetem egész éves működési költségének több mint egyharmadát finanszírozza. Az elnöki levélből az is kiderült, hogy a következő évben többet kell majd fizetnie annak, aki az egyetem "polgára" szeretne lenni. Az oktatás, a szállás, az ellátás, valamint a különböző tanulói szolgáltatások összege a jövő évtől 49 ezer dollár (11,5 millió forint) lesz.