Vágólapra másolva!
Az Ukrán Statisztikai Állami Bizottság titkosította a nemzeti össztermék (GDP) csökkenésére vonatkozó januári adatot, így Julija Timosenko miniszterelnök a tavasz közepéig elleplezheti az ukrán gazdaság valós helyzetét - írta kedden a kijevi Kommerszant-Ukraina című üzleti napilap.
Vágólapra másolva!

A gazdasági minisztérium a statisztikai hivatal hétfői döntését, amely szerint a GDP alakulásának mutatóját az eddigi gyakorlattal ellentétben nem havonta, hanem negyedévenkénti összegezésben közli, a havi számítások pontatlansága indokolta - olvasható a cikkben. A hirtelen váltásnak - állítják szakértők és politikusok - kizárólag politikai okai vannak, és úgy vélik, a statisztikai adatok eltitkolása csak tovább mélyíti az ukrán gazdaság válságát - mutatott rá a lap.

A cikk szerint a statisztikai hivatalnak hétfőn kellett volna közzétennie a januári GDP-adatot, de ezt nem tette meg arra való hivatkozással, hogy áttért a nemzetközi szabványokra, s ezeknek megfelelően a továbbiakban negyedévenként közli a mutatót, viszont az egyes gazdasági ágazatok, köztük a mezőgazdaság, ipar, építőipar és szállítási szektor állapotát tükröző információkat továbbra is havonta adja majd közre.

Az újság emlékeztetett, hogy a januári GDP-adat jelezte volna az ukrán gazdaság válságának a mélységét, hiszen 2008-ban a nemzeti össztermék mindössze 2,1 százalékkal nőtt, miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2009-re ötszázalékos GDP-csökkenést prognosztizált, ám az idei évre 0,4 százalékos gazdasági növekedést betervezett Timosenko-kormány ezzel nem értett egyet. A gazdasági szakemberek túlnyomó többsége ugyanakkor 8 és 10-15 százalék közötti visszaesést vár 2009-ben Ukrajnában - olvasható a cikkben.

Annak tükrében, hogy Ukrajnában az év első hónapjában az építőipar 57,6 százalékkal, a szállítási szektor 35,1 százalékkal, a kiskereskedelem 7,8 százalékkal esett vissza és csak a mezőgazdaság mutatott félszázalékos növekedést, a GDP nyilvánosságra kerülő mutatója nyilvánvalóvá tette volna a gazdasági hanyatlás tényét és a kormány ezzel kapcsolatos felelősségét - nyilatkozta a lapnak Vaszilij Jurcsisin, a kijevi Razumkov Központ gazdasági projektigazgatója, aki szerint ha nincsenek adatok, akkor nincs bírálat sem.

Alekszej Plotnyikov, az ellenzéki Régiók Pártja (PR) parlamenti képviselője az újságnak elmondta, hogy a gazdasági válság közepette a statisztikai hivatalnak félhavonta kellene közzétennie a gazdaság állapotára vonatkozó információkat.