Vágólapra másolva!
Oroszország hazai összterméke (GDP) az idén 2,2 százalékkal csökkenhet, az orosz gazdasági minisztérium kedden megjelent, új előrejelzése szerint. Az eddigi kormányzati előrejelzés csak 0,2 százalékos visszaesésre szólt.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt hónap végén 0,7 százalékos visszaesést, GDP-csökkenést jósolt Oroszországnak erre az évre, azzal, hogy növekedés jövőre térhet vissza, 1,3 százalékos többletig.

Az ország gazdasága tavaly 5,6 százalékkal bővült, közölték az orosz gazdasági minisztériumban előzetes becslésként e hónap elején. Korábban a minisztérium 6,0 százalékos GDP-növekedést jelzett előre tavalyról. Tavalyelőtt, 2007-ben 8,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék.

Az ipar is rosszabbul teljesíthet

Rontották az előrejelzést kedden az ipari termelésre is: most 7,4 százalékos visszaesésre számítanak idén az eddig jósolt, 5,5 százalékos romlás helyett.

Januárban 19,9 százalékkal volt kisebb az ipari termelés, mint decemberben, és 16 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, jelentették az orosz statisztikai szolgálatnál előző nap, hétfőn. Az elemzők csak 11,7 százalékos éves visszaesést vártak. A visszaesésben az autóiparé volt a főszerep.

A példátlan, 80 százalékos autóipari visszaesés oka, hogy az autógyárak közül több, beleértve a külföldieket, a Fordot, a Renault-ot, szüneteltette a termelést, az év végi és év eleji ünnepi szabadságolási időszakot meghosszabbította, összesen egy hónaposra terjesztve ki. Egyes gyárakban áttértek az egyműszakos termelésre, egyebek között a beszállítók késedelmei miatt.

A kereslet is nagyot zuhant. Az autóeladások 33 százalékkal fogyatkoztak januárban az egy évvel korábbihoz képest, és 44 százalékkal decemberhez képest, kevesebb mint 117 ezerre. Ebből iparági becslések 40 százalékos éves mínuszra következtetnek az oroszországi keresletben az idén. Tavaly 3,2 millió új autót adtak el Oroszországban. Az orosz kormányzat tervezi az autókereskedelem valamilyen fellendítését, állami vásárlásokkal, az olcsóbb autókra felvett kölcsönök támogatásával, de, mint elemzők felhívják a figyelmet, eddig hathatós támogatást a válságba került ágazat nem kapott még.