Itt az első Obama-csomag

Vágólapra másolva!
Obama amerikai elnök kedden aláírta az általa kezdeményezett 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervet, amely az amerikai gazdaság válságból való kilendítését, munkahelyek millióinak létesítését célozza.
Vágólapra másolva!

Az elsősorban adócsökkentéseket, szövetségi munkahelyteremtő programokat és segélyeket tartalmazó élénkítő csomag a GDP 5 százalékát teszi ki, ezzel az Egyesült Államok legnagyobb méretű gazdasági felépülési terve (Franklin Roosevelt elnök hasonló programja a 30-as évekbeli nagy depresszió idején a GDP 2 százalékát tette ki). Az ösztönző program végső változatát a kongresszus pénteken, lényegében kétpárti támogatás nélkül hagyta jóvá, a republikánusok szinte egységes tömbként ellene szavaztak.

A programmal a kormány 3,5-4 millió munkahelyet akar teremteni vagy megőrizni az elkövetkező két évben. A részleges adatok szerint a csomagban 281 milliárd dollár szerepel adócsökkentésre, ami az egész csomag 36 százaléka, ezenkívül körülbelül 308 milliárd dollár fejlesztési programokra és 198 milliárd dollár segélyezésre, például munkanélküli juttatásokra.

Obama figyelmeztetett: a csomagtól senki ne várjon gyors, drámai fordulatot. A kormányzati beavatkozás csak a kezdet, a válságból való kilábaláshoz további lépésekre lesz szükség. Robert Gibbs elnöki szóvivő közölte: a Fehér Ház nem zárja ki, hogy idővel egy újabb élénkítő csomagra lesz szükség. Arról is beszélt, hogy a gazdaság valószínűleg még nem érte el a mélypontot, a dolgok rosszabbodni fognak, mielőtt kezdetét veszi a felépülés.

Az Egyesült Államokban jelenleg 7,6 százalékos a munkanélküliség, ez a legmagasabb mutató 16 éve. A Fehér Ház közlése szerint az ösztönző csomagban előirányzott pénzek nagyjából egy hónap múlva kezdenek el majd a kijelölt területekre folyni. Elemzők szerint az amerikai gazdaság 2009-ben még erőtlen marad, a csomaggal idén már nem lehet megfordítani a válságjelenségeket.