Épphogy nincs recesszióban Franciaország

Vágólapra másolva!
Franciaország hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 1,2 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, közölték a francia statisztikai hivatalban előzetes becslésként, megerősítve a csütörtök este már kiszivárogtatott adatot. Az elemzők 1 százalékos romlást vártak.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Franciaország ezzel még elkerülte a recesszió hivatalos definícióját - az egymás után két negyedévi visszaesést -, hiszen a harmadik negyedévben sikerült 0,1 százalékos növekedést összekaparni, miután a második negyedévben 0,3 százalékos GDP-csökkenés volt az előző negyedhez képest.

Ezzel tavaly egész évben 0,7 százalékosra lassult a gazdasági növekedés a 2007-es 2,1 százalékról. Idén azonban nem lesz menekvés: egész évre legalább 1 százalékos visszaesést jósolnak a francia pénzügyminisztériumban.

Tavaly a legtöbbet a beruházások vették el a GDP-növekedésből: az üzleti beruházások 1,5 százalékkal gyarapodtak, 2007-ben még 7,3 százalékkal bővültek. Az export növekedése 1,1 százalékra lassult a 2007-es 3,2 százalékról, a lakossági fogyasztás csak 1,3 százalékkal nőtt a 2007-es, 2,5 százalékos többlet helyett.