Aranyat önt a piacra az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem változtat korábbi tervén, hogy valamivel több mint 400 tonna aranyat ad el tartalékaiból pénzügyi szanálási programja keretében - közölte az IMF szóvivője.
Vágólapra másolva!

A több mint háromezer tonnás aranykészlettel rendlkező IMF illetékese elmondta, hogy tavaly novemberben az amerikai kongresszus elé terjesztették a 403,3 tonna arany eladásáról szóló javaslatot, amely még nem döntött. A tervet ráadásul az IMF mind a 185 tagországának jóvá hagynia. A bevétel egy részéből kormánykötvényeket, majd később vállalati részvényeket is vásárol az IMF.

Tavaly az IMF vezérigazgatója, Domonique Strauss-Kahn azt mondta, hogy a "bevételi modell reformjával", az aranyeladással, illetve a szanálási programmal szilárd pénzügyi alapra kerül a szervezet, amely a következő három évben a kiadásait 100 millió dollárral akarja mérsékelni, és személyi állományát is csökkenteni akarja.

Az IMF, amely az 1990-es években még központi szerepet játszott az ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok kisegítésében, nagyszabású hitelprogramokat szervezve, eddig főleg a hitelezésből élt, ám az utóbbi években kevesebb válság volt, ezért az IMF bevétele csökkent, a hiány pedig növekedett.