Veszteséges az ArcelorMittal

Vágólapra másolva!
Az ArcelorMittal acélipari óriásvállalat eredménye romlott tavaly: adózott eredménye 2008-ban 9 százalékkal 9,4 milliárd dollárra (6,4 milliárd euró) csökkent, főként az év utolsó negyedében elszenvedett veszteségének következében. Mint azt a vállalat szerdán közölte, ez év első negyedében a nemzetközi válság miatt tovább mérséklődik majd a termelés.
Vágólapra másolva!

A múlt év utolsó negyedében a vállalatcsoport 2,6 milliárd dolláros (2 milliárd euró) veszteséget halmozott fel, első ízben volt veszteséges, az előző negyedév 2,4 milliárd dolláros nyeresége után. A forgalom 45 százalékkal esett vissza.

A múlt év egészében az árbevétel 19 százalékkal 124,9 milliárd dollárra emelkedett. A konszern nem számít a helyzet javulására 2009 első negyedében sem, adózás előtti eredményét (EBITDA) eredményét 1 milliárd dollárra várja, ami ötöde a 2008 első negyedévében mért eredménynek.

A termelést és a befektetéseket is visszafogja a vállalat, amely azt tervezi, hogy kiterjeszti a tavaly bejelentett, elsősorban 9000 alkalmazottat, az összlétszám 3 százalékát érintő, önkéntes visszavonulási programját, amelytől 1 milliárd dolláros megtakarítást vár.