Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő 0,8 százalékos GDP-növekedést jósol idén Romániának. Az S&P 5,3 százalékos évi átlagos inflációt és 10,6 százalékos GDP-arányos folyómérleghiányt vár, valamint 6,2 százalékos államháztartási deficitet becsül a GDP-hez viszonyítva, ami jócskán felülmúlja a román kormány 2 százalékos hiánytervét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság legutóbb, januárban kiadott előrejelzése az idei évre 1,8 százalékos gazdasági növekedést jósolt Romániának, a várható GDP-arányos államháztartási hiányt 7,5 százalékra becsülte. Tavaly 7,3 százalékkal bővült a román gazdaság, az államháztartási deficit a GDP 5,3 százaléka volt, a folyómérleg hiánya a GDP 13,5 százalékát tette ki, az átlagos infláció 7,9 százalékos volt.

A hitelminősítő szerint a gazdasági növekedés megszenvedi, hogy sok a vállalatok és a magánszemélyek devizaadóssága, a nem állami tartozások 56 százalékát érve el. Az idei román költségvetést 2,5 százalékos gazdasági növekedésre és 5 százalékos évi átlagos inflációra alapozták.