Vágólapra másolva!
Sohasem volt még olyan alacsony az euróövezeti gazdaság hangulatmutatója, mint most. A szlovákok és a szlovénok az átlagnál derűlátóbbak, Dél-Nyugat-Európa viszont nagyon pesszimista.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélypontra süllyedt a német Ifo gazdaságkutató euróövezeti gazdasági hangulatindexe: az idei év első negyedének gazdasági kilátásait tükröző index 45,1 pontra esett a tavalyi negyedik negyed 50,8 pontjáról - közölte az intézet szerdán. A felmérés 268 gazdasági szakértő megkérdezésén alapul.

Immár megszakítás nélkül hatodik negyedéve csökken a mutató értéke, az elmúlt másfél év alatt - 2007 harmadik negyedétől a mostani első negyedig - 111,9 pontról 45,1 pontra. Hans-Werner Sinn, az Ifo elnöke szerint a következő hat hónapban folytatódik az euróövezeti gazdaság gyengülése, bár lassabb ütemben.

A legrosszabb hangulatot Németországban és Hollandiában regisztrálta a felmérés, míg Ausztriában és Finnországban az euróövezeti átlagot jóval meghaladó értékeket mért. Abszolút mértékben továbbra is Franciaországban, Írországban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban a legrosszabb a gazdasági helyzet megítélése. Az átlagnál kicsit jobb viszont Szlovéniában és Szlovákiában.

Az almutatók közül az egész euróövezet gazdasági helyzetének megítélésére vonatkozó index 41,1 pontra süllyedt (másfél éve még 138,3 pont volt). A várakozásokat tükröző index viszont "csak" 49,6 pontig gyengült, és ezzel a másfél évvel korábbi, 89,9 pontos értékéhez képest a legkisebb mértékben romlott.