A Kia csökkenti szlovákiai autógyártását

Vágólapra másolva!
A dél-koreai Kia Motors ideiglenesen csökkenti szlovákiai autógyártását a gyenge európai kereslet miatt. A cég szlovákiai szóvivője szerdán azt mondta, hogy két hétig csökkentett termeléssel üzemel a Kia Motors Slovakia. Dusan Dvorak azonban nem részletezte, hogy mennyivel kevesebb autót gyártanak majd az említett időszakban.
Vágólapra másolva!

A Kia tavaly novemberben még azt közölte, hogy az idén mintegy 240 ezer autót állít elő Szlovákiában. Ez a terv azonban minden bizonnyal változott a globális gazdasági válság mélyülésével. A cég az év elején már bejelentette, hogy a napi nyolc órás munkaidőt hat órára csökkentette.

A Kia egyike annak a három nagy autógyártónak - a francia PSA Peugeot Citroen és a német Volkswagen mellett -, amelyek a szlovák autógyártás magját képezik, és egyben a szlovák gazdaság egyik fő alappillérei. A PSA Peugeot Citroen a múlt héten pénteken jelentette be, hogy márciustól 190 fős leépítést hat végre. Aznap a szlovák gazdasági minisztérium közölte, hogy a szlovák járműipari termelés az idén akár a negyedével csökkenhet a kereslet mérséklődése miatt. Előzőleg Lubomír Jahnátek, a tárca vezetője megbeszélést folytatott a helyi járműgyártók képviselőivel, akik elmondták: az idei termelés 18-25 százalékkal csökkenhet.